25 Април 2024четвъртък16:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Токът ще удари шоково цените на колбасите

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 247

Шоково поскъпване на основните храни заради по-високите цени на тока и природния газ прогнозират производители и преработватели. В търговската мрежа най-сериозен ръст ще има при месните и млечните продукти, хляба, яйцата, плодовете и зеленчуците. Това е прогнозирала пред economic.bg изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова. Месопреработвателните фирми не могат да предвидят с колко процента ще скочи цената на месото, тъй като електроенергията се повишава ежеминутно.

Преди седмица браншовите организации от хранителната индустрия са поискали спешна среща с министъра на енергетиката Андрей Живков. "На тази среща ни обясниха, че разбират проблема, но в крайна сметка не виждат яснота как ще се развият нещата. Според тяхна прогноза до март догодина ще продължаваме да сме в тази сложна ситуация. Нужно е да се вземат спешни мерки, защото януари и февруари ще бъде късно", заяви Попова. Много от месопреработвателните предприятия няма да имат възможност да работят. Очакват се фалити.

Освен с високите цени на електроенергията и природния газ, браншът трябва да се справя с транспортните разходи. "Продуктите ни имат кратък срок на годност. От друга страна се увеличават и цените на фуражите. Изпитваме и сериозен проблем с работната ръка - хората не желаят да работят в производството. Всички тези фактори ще доведат до увеличение на цените на колбасите", прогнозира Попова. Тя обаче не се нае да каже с какъв процент ще скочи цената на месото. Преди време от асоциацията съобщиха, че от началото на месеца колбасите в магазините ще поскъпнат с между 8 и 10%. Средно 15% от себестойността на тези продукти се формира от цената на тока.

Браншът настоява за глътка въздух, което според него се изразява в по-нисък ДДС върху храните.

 

 

 

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 354

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 280

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ