16 Април 2024вторник12:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цар Тиква - и храна, и музика, и лов, и козметика, и...

Тя е известна на човечеството вече 5 хиляди години, носи здраве, защитава от зли духове

/ брой: 250

автор:Дума

visibility 3966

Ира Георгиева

Тиквата представлява тропическа лиана и е известна повече от 5 хиляди години. Някои дори я наричат Цар Тиква. Тя произхожда от Америка - Мексико и Тексас, където индианците са я отглеждали още преди идването на Колумб. В Европа и Индия е пренесена през ХV век. Но една от нейните разновидности - тиквата с форма на бутилка, била известна на древните гърци и римляни, които правели от нея бутилки за вино и за вода.
В България тя става популярна благодарение на богатата реколта, която дава, на своята непретенциозност, на ценните си качества и възможността да се съхранява дълго.
От древни времена тиквата се използва не само за храна, но и в магически ритуали. Смята се, че защитава от зли духове и носи здраве.


От тиквата се правят ведра, играчки и даже капани. Леките съдове от тиква, оплетени с мрежа, са удобни за вода по време на пътешествие. В големите тикви може да се съхранява зърно. По-рано узбеките си носели тютюна за смъркане в малки тикви с формата на бутилки. От тях правят и прекрасни играчки. В Африка в дъждовно време пътешествениците крият дрехите си в екзотичните плодове. Майсторят от тях и арфи. А в Индия ловят маймуни с помощта на тиквите.

Склад на витамини

Тиквата е особено полезна през късната есен и зимата, когато асортиментът на пресните зеленчуци е ограничен. Тя е ценен лечебен и диетичен продукт. Рижата красавица е шампион сред зеленчуците по съдържание на желязо. Независимо че 90% от тиквата се състои от вода, тя е богат източник на витамини, минерални соли и органични киселини.
Аскорбиновата киселина ще ви спаси от есенни простуди, витамините от група В ще ви помогнат да се справите с умората, раздразнителността и безсънието, ще укрепят също вашите коси и нокти, бета-каротинът, който в организма се преобразува във витамин А, ще подобри зрението ви.
В месото и семките на тиквата има голямо количество от витамин Е, който е естествен антиоксидант, укрепва имунитета, предотвратява появата на бръчки, защитава кожата от стареене и подобрява работата на сърдечносъдовата система.
Тиквата е от малкото продукти, които съдържат витамините К и Т. Витамин К е необходим при синтеза на кръвен белтък и костната тъкан. Витамин Т подпомага съсирването на кръвта и образуването на тромбоцити. Благодарение на това той е изключително важен за предотвратяването на някои форми на анемия. Ускорява и обменните процеси в организма. Заради високото съдържание на редкия витамин Т тиквата е най-добрата гарнитура за блюдата от телешко, свинско и други мазни ястия, защото той подпомага усвояването на тежката храна и възпрепятства затлъстяването. Сигурно заради това й свойство диетолозите много обичат тиквата и я препоръчват на всички, които искат да се отърват от излишните килограми.
 
Домашна аптечка

Няколко думи за лечебните свойства на тиквата. При заболявания на черния дроб се препоръчва да се яде колкото се може повече сурова тиква. Ако не ви е вкусно, може да я замените с тиквена каша с ориз или грис. При безсъние е добре да се пие сок от тиква преди лягане или отвара с мед. Тиквеният сок е много полезен при диабет и при други нарушения на обмяната на веществата.
Кашичка от тиква се поставя върху кожата, поразена от екзема, изгаряния, обриви, пришки и други възпаления. Също така отнема напрежението в стъпалата, ако цял ден сте стояли прави. Компреси с тиква се прилагат при мастопатия.
От семената на тиквата правят масло, което много се цени като лечебно-профилактичен продукт. Тиквеното масло влияе върху работата на черния дроб, помага на болните от простатит, възпира затлъстяването, подобрява състава на кръвта, изхвърля холестерола. Ежедневно маслото може да се използва за салати, каши, пюрета и различни гарнитури. Народната медицина препоръчва редовно да се ядат сушени тиквени семки.
Благодарение на отличния си минерален състав тиквата "по съвместителство" е чудесно козметично средство. Кашица и сок от тиква се нанася върху лицето като тонизираща и освежаваща маска за мазна кожа. Сокът се нанася с памуче, а кашицата се слага върху марля или направо върху лицето. Смлените и запарени тиквени семки в качеството си на маска избелват кожата и премахват луничките. Тази маска подобрява и цвета на лицето.
 
Правилният избор

В кулинарията тиквата основно се използва за приготвяне на супи, баници, хлябове и десерти. Сушените или печени тиквени семки са добавка към салати или се консумират самостоятелно. Цветовете на тиквата също стават за ядене - младите съцветия се слагат в салати. Ако за католическия празник Хелоуин, който се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември се избират големи тикви, в кулинарията за предпочитане са малките - от 2-3 кг с тънка кора. Те не са толкова водни и са по-сладки и с наситен вкус, отколкото големите екземпляри. При тиквата качеството на приготовлението силно влияе на крайния резултат. Понякога блюдата от тиква може да се окажат безвкусни, затова се препоръчва да се слагат много подправки и зеленчуци с по-изразен вкус. По-вкусна е печена на фурна, отколкото варена или приготвена на пара.

Шампионката тежи 676 кг!


Най-голямата тиква е отгледана във ферма в американския щат Лонг Айлънд през 2006 г. Тя тежи 676 кг и е по-тежка с 15 кг от калифорнийската рекордьорка от 2005 г. Постижението е записано в Книгата на рекордите "Гинес".
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 145

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 145

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ