14 Ноември 2019четвъртък07:56 ч.

Снимка Личен архив

Интервю

Веселин ПЕНЧЕВ: ГЕРБ не решиха нито един проблем в Шумен

Спечелването на местния вот е важна и необходима крачка към победа на парламентарни избори, казва лидерът на общинската организация на БСП

/ брой: 147

автор:Юлия Кулинска

visibility 1780

Веселин ПEНЧЕВ е роден в Шумен през 1989 г. Средното си образование е завършил в ПМГ "Нанчо Попович", а висшето в УНСС в София, специалност "Право". През 2014 г. полага изпит за юридическа правоспособност пред Министерството на правосъдието. Една година по-късно получава правото да е адвокат към Висшия адвокатски съвет. В момента работи като младши адвокат към Шуменската адвокатска колегия. На местните избори през 2015 г. Пенчев е избран с преференциален вот за общински съветник. Семеен е с едно дете.

"Да си кмет от БСП при това управление на държавата, е подвиг"

- Г-н Пенчев, вие сте най-младият лидер в историята на шуменската организация на БСП. Имате прекрасна професия. Какво ви провокира да се занимавате с политика?

- Много често ми задават този въпрос. Към политиката съм проявявал интерес още от много млад, тъй като и времената тогава бяха особени. Спомням си тежка, сложна и динамична политическа обстановка в годините след промените. Тогава виждах как хората чакаха с интерес и нетърпение поредното изявление пред малките екрани на някои от висшите политици и държавници, за да знаят какво ги чака утре. Така разбрах, че човек трябва да се интересува от политика, защото от това зависи битието му. 

Винаги съм бил от хората, които са изразявали и защитавали позиция. Като ученик членувах в училищния парламент, достигнах до длъжността зам.-председател на Градския ученически парламент в Шумен. Вероятно това е формирало у мен решението да членувам в партия. 

Избрах да стана член на БСП, защото винаги съм смятал, че управляващите трябва да се грижат за всеки един човек, а не за богатите. От моя гледна точка това означава, че държавата трябва да осигури доходи и добър стандарт на живот за всички, които работят, трябва да помага и да осигурява достоен живот на хората в неравностойно положение, да се грижи за пенсионерите, които през целия си жизнен път с труда си са допринесли за развитието на държавата. Иначе казано, да се бори с несправедливостите. Убеден съм, че БСП е партията, която може да даде на българите всичко това. 

- Поехте лидерството на общинската организация на левицата в Шумен, когато тя се тресеше от скандали. Успяхте ли да консолидирате социалистите? Преодолени ли са напълно различията и конфликтите между тях?

- Факт е, че заварих шуменската партийна организация в състояние на остри конфликти и непреодолими междуличностни отношения. До тях се е стигнало след някои лоши кадрови решения, от свръхегото на определени личности в партията. Освен това имаше и силно униние в организацията след отказа на кандидата за кмет Красимир Костов дни преди началото на кампанията, което доведе до "служебна" победа за партия ГЕРБ и загуба на извоювани позиции. 

На практика кадрите на БСП бяха оставени на произвола на съдбата от тогавашния кмет, а след загубата на изборите логично голяма част от тях се отдалечиха от партията. В този момент бе изключително трудно партийната организация да се консолидира. Не крия, че след като дезертира от участие в избори, бившият кмет от БСП продължи да разделя хората в партията на такива, които го подкрепят и на врагове. Каква подкрепа можеш да търсиш, при положение че си предал доверието на всички социалисти, не ми е ясно. 

Въпреки това успяхме да сформираме здраво ядро, което изнесе 3 изборни кампании за изминалите три години, а резултатите показаха, че сме се справили добре. Сега на партийната организация предстои участието в най-сложните и важни местни избори. Надявам се, че всички заедно ще положим усилия и ще осъзнаем отговорността в поведението си, от което ще зависят резултатите ни. Защото шансовете на БСП в Шумен да спечели кметското място изглеждат големи, а от своя страна и очакванията на гражданите към нас в тази връзка също са високи и ние нямаме право да ги разочароваме, заровени във вътрешнопартийни борби.

- Кои са основните проблеми, които стоят пред жителите на Шумен? Как бихте оценили управлението на общината през последните 4 години?

- За 4 години ГЕРБ не успяха да решат сериозните проблеми, но за сметка на това се справиха добре със създаването на нови. Примери за това не липсват. В рамките на този мандат гражданите на Шумен станаха свидетели на драстично занижаване на качеството и честотата на услугите по сметосъбиране и сметоизвозване, почистване и миене на града, поддържане на тревните площи и много други.

Основният проблем обаче - с качеството на питейната вода, не беше решен. През 2014 г. правителството с мандат на БСП отпусна 3,5 млн. лв. за изграждането на пречиствателна станция за питейни води. Впоследствие служебното правителство на президента Росен Плевнелиев отне парите от Шумен и ги прати по друго направление. От своя страна партия ГЕРБ в лицето на управлението на кмета на Шумен стана съучастник в увеличението на цената на водата в Шуменско. Сега ние пием най-скъпата вода в страната за 3,40 лв. за куб. м. Без това решение на Общинския съвет цената на услугата в цялата област нямаше как да бъде повишена, защото община Шумен има спираща квота в областната асоциация по ВиК в Шумен. 

- Защо БСП трябва да спечели местните избори в Шуменска област? 

- Местната власт е важна и необходима крачка към спечелване на парламентарни избори. По традиция БСП след спад в подкрепата си винаги е възстановявала първо позициите си в местната власт. Трябва да спечелим тези избори, защото гражданите видяха недъзите на управлението на ГЕРБ по места, което в повечето случаи е не "за", а против интересите на хората. Бих казал, че по отношение на много от действията на местната власт се видя как не трябва да се прави. Ето защо задачата пред нас е доста отговорна и очакванията са големи, а когато са такива, те трудно се оправдават. 

- Хора с какви качества ще номинирате за кметове?

- В тази кампания трябва да заложим едновременно на хора с достатъчно опит и капацитет, но и на личности, които не носят негативи от близкото и далечно минало. В годините назад има насадено мислене, че за да бъде издигнат един кандидат за публична длъжност, той трябва да е достатъчно опитен, зрял и обръгнал в партийния живот и в политиката. Президентската кампания обаче показа, че това не е задължително. Напротив, тя показа, че обществото очаква от партиите да предлагат хора, които са отлично подготвени професионално, достатъчно ерудирани и солидни като знания и не е задължително да имат дълга партийна биография. С една дума, авторитети. На такива личности трябва да се заложи в тази кампания. Разбира се, в общините и селата, където имаме действащи кметове, тяхната дейност трябва да бъде оценена от партийната организация и в случай че оценката е положителна, да ги подкрепим и да ги издигнем за следващ мандат. Такива кметове трябва да бъдат високоценени и от партията ни, и от обществото, защото да си кмет на община или дори кметство от БСП при това управление на държавата, е подвиг.

- Какви ще са основните идеи за развитието на Шумен и общината, които ще залегнат в платформата за вота наесен?

- В настоящия момент сме на етап изработване на предизборна платформа "Визия за Шумен", в която ще заложим нашите виждания по проблемите на общината и града. Ще заложим на решителна реорганизация на предоставяните от община Шумен услуги по сметопочистване и сметоизвозване, метене и миене на улици, поддържане на паркове и тревни площи, управление на общинските пазари. Ще предложим  решения на проблема с паркирането в града, уличното осветление, осветяването на пешеходни пътеки. Ще търсим решителна промяна за подкрепата на местната власт към спорта в града и силно развитие на туризма като една възможност за разрастване на икономиката. 

Но може би най-важното, което трябва да кажем на шуменци, е, че ще заложим на правото им да участват в процесите на вземане на решения. Към днешна дата не само гражданите, но в определени случаи и общинските съветници като техни представители сме изолирани от този процес. Ще дам само един пример - шуменци питат кой и защо реши да похарчи 500 000 лв. публични средства за облагородяване на пространството пред съдебната палата, което е малко над 1 дка площ, която сума е рекордна за такъв вид дейности? Ние, общинските съветници, казваме - не знаем, защото парите ги даде МС чрез целево финансиране. Кметът ще каже - правителството ги даде, мен не са ме питали за какво да се похарчат. Това обаче е порочно и тук е ролята и мястото на кмета на общината. Ако правителството "раздава" такива средства целево и води определени политики чрез тях, това е разбираемо - например да се строят училища, болници и др. Но да ремонтираш една градинка не може, не е и не трябва да бъде държавна политика. 

Правилният подход в случая е следният: общината изготвя няколко проекта на етап идейни, които се предлагат за обсъждане на гражданите и Общинския съвет. Кметът на общината предлага на съветниците да вземат решение, с което да подкрепи един или няколко от тези проекти (за които няма възможност за финансиране от местния бюджет) при пълна прозрачност на процеса по вземане на решение, след което внася искане до МС за целево финансиране. В този случай в хода на обсъжданията вече ще са натрупани и съответните мотиви и тежестта на искането ще е вече значително по-голяма, защото зад идеята стоят гражданите и техните представители в лицето на общинските съветници. 

Голям пожар се разрази край Трявна

автор:Дума

visibility 12

Властта прие бюджет на застоя

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

Преди второ четене БСП ще внесе алтернативни разчети

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 219

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 219

Ердоган се срещна с Тръмп в Белия дом

автор:Дума

visibility 0

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 109

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 68

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 61

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ