22 Януари 2022събота00:59 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Илюстрация Анатолий Станкулов

Врата в пустошта

/ брой: 235

автор:Аида Паникян

visibility 231

Европа ребром поставя въпроса за прозрачност при заплащането на труда. Разликите в плащането за еднакво свършена работа на мъже и жени с еднакво образование, опит и умения, отново е на дневен ред. 

Е, ние, българите, ли не знаем какво е неравноправно плащане? И как се дават и вземат пари в плик извън ведомостите. Умеем да се снишим, за да не ни отнесе главата работодателят. Оправдания за това имаме бол: цените на стоките ни са много по-високи от европейските, най-бедните сме в ЕС. Бедният човек е жив дявол, а бедният работник не надига глас, за да не остави без препитание челядта си. Страх го е да потърси правата си, а това храни със смелост чорбаджии, забравили за гнева на мравките. 

Така е, защото у нас законите продължават да са врати в полето. Те са красиви лозунги, които показваме пред света, но стигне ли се до прилагането им, действителността се оказва друга... Безспорно, много е направено за "изсветляване" на бизнеса, за плащането на осигуровки и възнаграждения. Въпреки това, в колко шивашки цеха ще се похвалят, че в неделя и в празник им плащат според Кодекса?

Има ли правни норми, на които да се опре една ищца в съда, ако заведе дело за неравно заплащане на труда ѝ? Защо в предприятия с повече работници жени заплатите са по-ниски? Има ли дела за неизплатени суми за продължителна работа (новите "класове")? Има ли съдебни производства срещу работодатели, които бавят заплати или ги плащат частично, докато се забрави, че са дължими? Има ли дела срещу босове, които плащат осигуровки върху по-ниски суми от реалната заплата? Или срещу такива, които официално те водят на минимална заплата, а ти плащат нещо отгоре, когато пожелаят? Пък после, като стигнеш до пенсия, официалните данни те пращат на дъното. Явно направеното не е достатъчно, щом непрозрачното заплащане на труда не е частен случай. 

Българският работник отново разчита на европейски директиви и регламенти, които по задължение да бъдат приложени в българското законодателство, за да си търси правата. Колко години ще отнеме това?

 

 

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 345

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ