20 Април 2024събота05:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плод-зеленчук

Замразяването - чудо, което спасява витамините

Науката доказва, че съдържанието им е много по-голямо в замразените зеленчуци и плодове, отколкото в пресните, които са престояли 2-3 дни, а да не говорим за варените и задушените

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 6955

Историята на замразените зеленчуци започва през 20-те години на миналия век. Изобретението принадлежи на един италиански инженер по хладилна техника. Неговата леля готви такива вкусни ястия със зеленчуци, че при нея идват да се учат главните готвачи на известни ресторанти. Но почистването и обработката на продуктите отнемат много време, а в горещия италиански климат те бързо се развалят. И така племенникът решава да улесни живота на леля си, като измисля метод за съхранение на готови за топлинна обработка зеленчуци.
Тогава замразяват "бавно" продуктите, по технология от 1865 г., но тя се прилага само за месо и птици. Клетъчната течност на плодовете и зеленчуците се превръща в големи кристали лед, които буквално разкъсват структурата им и след размразяването те се превръщат в каша. През 1926 г. изобретяват "бързото" замразяване. Под въздействието на свръхниски температури зеленчуците замръзват моментално и така се запазва не само вкусът, но и външният им вид и даже цветът.
Това е един от най-добрите начини за консервиране, защото в най-голяма степен съхранява качеството, хранителната и биологичната стойност на продуктите, при това дълго време. Така в търговската мрежа се появяват пакетите със замразени зеленчуци и плодове.
Днес, в епохата на здравословното хранене и недостига на време, пряснозамразените продукти отново са предпочитани и търсени, и то главно от младите хора - от 18 до 35 години.

Методът на шока

Сега продуктите се замразяват по метода IQF (individual quick freezing), което означава шоково замразяване при много ниска температура. Суровината предварително се измива, сортира, бланшира, изсушава и се поставя в камера, където под въздействието на студен въздух бързо се покрива с ледена коричка. Следва по-бавно замразяване. При температура -18 градуса продуктът е готов за пакетиране.

Ако има ледена топка - не купувайте

Даже да е замразен според правилата, това не означава, че вие сте купили в магазина качествен продукт. Вземете пакета със замразени зеленчуци и леко го стръскайте - всички компоненти трябва да се отделят лесно един от друг. Ако вътре има твърда ледена топка, това значи, че продуктът е некачествен и не трябва да го купувате.

Няколко съвета за готвачите

* Замразените зеленчуци и плодове трябва да се размразяват много бързо, за да запазят хранителните си качества. Най-подходяща за целта е функцията "Размразяване в микровълновата фурна". Най-добрият вариант е зеленчуците да не се размразяват, а направо от фризера да се варят или задушават.
* Замразените зеленчуци не се мият - те и така са чисти, а водата ще отмие полезните вещества и ще развали вкуса.
* Колкото по-малко вода налеете в тенджерата, толкова повече витамини и полезни вещества ще останат в самите зеленчуци.
* Замразените зеленчуци се сваряват по-бързо от пресните (не повече от 5-10 минути).
* Не оставяйте готовия продукт във водата - скъпоценните витамини ще преминат в бульона, а зеленчукът ще остане безвкусен.
* Замразените зеленчуци са най-вкусни и полезни задушени на пара.
* Готовите зеленчуци посолете, полейте със сос и веднага сервирайте. Плодовете размразявайте постепенно.
Не забравяйте, че размразените продукти никога не се замразяват отново.

Запретнете ръкави в кухнята


И сами можете да замразите зеленчуци и плодове във фризера. Нарежете продуктите на парченца и ги бланширайте 2-3 минути в кипяща вода. Веднага след това ги охладете в ледена вода, отцедете и разпределете в пликове за замразяване.
* Картофите сварете, после ги поставете в пластмасови кутии във фризера да се изсушат, а след 2-3 часа ги прехвърлете в полиетиленови пликове.
* Зеленчуците, съдържащи много вода (например краставици), не са подходящи за замразяване.
* Зелените подправки се замразяват най-лесно. Измийте ги под течаща вода, коренчетата изрежете, оставете ги да изсъхнат, всяка китка завийте с хартия и завържете с конец. Така опакованите подправки поставете в полиетиленов плик и замразете.

3 причини да заредите фризера


1. Икономия на време
Замразените плодове и зеленчуци се готвят лесно и бързо, нямат нужда от предварителна обработка. Не трябва да ги миете, чистите, режете, нито да ги размразявате.

2. Запазване на витамините
Смята се, че при консервиране се губят 40% от витамините, при сушене 30, а при замразяване не повече от 20. Получава се така, защото именно въздухът, а не студът действа пагубно на витамините. Затова времето от брането до замразяването трябва да бъде максимално кратко.
 
3. Грижа за здравето
През ранната пролет замразените зеленчуци и плодове са едва ли не единствените източници на витамини. Витамин А (каротин) влияе на зрението, на състоянието на кожата, косата, костите и зъбите. Той се съдържа в морковите, доматите и червения пипер.
Витамините от група В укрепват нервната система и подобряват храносмилането. Те се съдържат в граха, фасула, спанака и лука.
Витамин С защитава организма от инфекции, укрепва имунитета, помага при стрес. Големи количества витамин С има в зелето, граха, фасула, пипера, репичките, спанака, касиса и шипките.
Витамин К подпомага спирането на кръвоизливите и заздравяването на рани. Съдържа се в спанака, салатите и доматите.
Витамин Р, който укрепва стените на кръвоносните съдове се съдържа в морковите, червения пипер, магданоза, спанака и доматите.

Откритието на американците

Американски учени са съпоставили съдържанието на витамини А и С в пресни зеленчуци и плодове от супермаркета и в замразени. Оказало се, че в замразените продукти витамините са два пъти повече, отколкото в пресните, престояли три дни в магазина.
Замразените зеленчуци са в светлонепропусклива опаковка, която предпазва каротина от разграждане. Поради тази причина замразеният грах съдържа 60% повече каротин. На базата на тези изследвания в САЩ замразените продукти се смятат полезни за здравето. А в Англия твърдят, че тези зеленчуци са полезни и задължително трябва да влизат в ежедневното меню.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ