24 Февруари 2020понеделник16:06 ч.

Актуално

Защо се отказваме от себе си

За кое Отечество се е борил и загинал Гоце Делчев

/ брой: 158

visibility 1032

Крум Лазаров

Преди дни нашите комшии от Северна Македония ни удариха поредния шамар. След гръмките изявления на българския министър-председател, че ние безрезервно подкрепяме Северна Македония за влизането й в НАТО и ЕС и че до м. октомври т.г. ще имаме обща позиция за Гоце Делчев, последва студеният душ от Скопие. След като си оплетоха кошницата, постигнаха своето в подписания Договор за добросъседство, съседите, разбира, се отиват в отпуск. Тази постъпка от тяхна страна разкрива и истинските им намерения. Последствията от този договор ще са фатални за България. Борбите на няколко поколения българи за обединение на България безотговорно бяха пропилени от хора, които не милеят за България. 

В последните дни българският революционер Гоце Делчев 

отново е разпънат на кръста на мъчението

В Скопие, след като с половин уста признаха българската му идентичност, сега се опитват да докажат, че се бил борил за създаване на държавата Македония! Не ги интересуват фактите, които всеки непредубеден човек може да констатира.

Гоце Делчев е роден в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис. Завършва българско униатско начално училище, а след това - българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия "Св.св. Кирил и Методий", където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен само месец преди дипломирането си. В резултат той решава да се бори за свободата на останалата под турско област Македония, като за изграждането на революционна организация смята да използва вече изградената образователна мрежа на Българската екзархия.

През лятото на 1896 г. участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на Българските македоно-одрински революционни комитети.

От есента на 1896 г. той става учител в Банско, където работи два месеца и успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони на Разложко и Горноджумалийско, като достига и до Неврокопско. След това става задграничен представител на организацията в София. Като такъв участва в заседанията на Върховния македоно-одрински комитет. Същевременно като главен четнически инспектор и с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който започва да изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония и изиграва основна роля в масовизирането на движението. Полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари. 

През март 1903 г. четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун - Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Битката край село Баница завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, другите успяват да избягат.

Във връзка с тази битка ето какво пише лондонският кореспондент на "Таймс" през м. май 1903 г.: "Виенският кореспондент на "Таймс" съобщава, че смъртта на българския революционен лидер Делчев се счита за голяма загуба за въстаническото движение. Той е смятан за истинския водач на известната организация. Делчев организира залавянето на американската мисионерка г-ца Стоун, вероятно с цел получаването на средства от организацията". Надяваме се, че в Скопие няма да посмеят да коригират и тази кореспонденция.

И още за земите в сегашна Северна Македония. Нека да прочетем какво пише в руския  "Енциклопедичен речник от 1891 г." - 

"Западното българско царство

в което по-дълго се задържа династията на Шишмановците, просъществува във времето на по-продължителен период. В него са влизали територии от Македония, Албания, Северен Епир, Тесалия, долината на река Морава и териториите между Видин и София. Столица на Западна България при основателите на династията на Шишмановците е била Средец (София), след това Воден, а най-накрая Самуил я премества в Охрид. Четиридесетгодишното царуване на Самуил е отбелязано с постоянни войни с Византия. Той умира от мъка след тежкото поражение, което е нанесено на войските му при планината Беласица от император Василий II, наречен Българоубиец. Василий ослепил 15 хиляди пленени българи и в такъв вид ги изпратил на Самуил. Българският цар при вида на своите войници с извадени очи паднал на земята и след два дни умрял, неможейки да преживее този удар".

Голямата руска енциклопедия отбелязва следното за българите в Македония и Одринско: "За българското население в турските предели гордост и знаме все още е екзархията. Екзархист е равносилно на това да се признаеш за българин, а патриархист - за грък, или (в последно време) за сърбин. Броят на екзархистите към момента е 130 127, а броят на патриархистите - 46 449". Очертани са и областите, в които се е говорил нашият език - "Българският език принадлежи към югоизточната група на славянските езици. Неговата област на ползване на север се ограничава от р. Дунав, на запад от Сърбия и Албания, на юг и югоизток - от областите, където се говори гръцки език. На югозапад и югоизток гранични точки на ареала на българския език се явяват Охридското езеро, Косово, Солун и Адрианопол. Освен това и в Русия има български колонии: на юг Бесарабия и северозападно от Азовско море".

Особено внимание заслужават резултатите от изследванията на руските учени в югоизточната част на Балканския полуостров от края на ХIХ и началото на ХХ век. "Понастоящем под "Македония" се разбира сегашният вилает Солун и южният вилает Монастир. Южно от тази област, до самия Солун, областта се населява от гърци. На север от тях разпръснато живеят османски турци и главно славяни. Последните

сами себе си наричат българи

Затова по-голямата част от изследователите ги отнасят към нашия етнос. Други обаче ги определят за сърби. Води се вражда между българската и сръбската партия, при което голяма част от населението не се смята за сърби, както това му се иска на председателя на сръбската партия господин Ганчович, защото те явно се смятат за българи."

Това са само няколко епизода от изследванията, изясняващи етническата карта на югозападната част на Балканския полуостров, която днес попада в територията на Северна Македония. Изводите от тях са, че нашите предци с достойнство са защитавали своята българска идентичност именно по македонските земи. "Титаните" на съвременната ни дипломация трябва да си вземат поука как се защитават националните интереси. 

Нас непрекъснато ни натискат 

да пренаписваме собствената си история

за да угодим на чужди интереси. Все още не е изсъхнало мастилото от Споразумението за добросъседство с нашите приятели от Скопие, а те вече правят опити да го ревизират. Оказа се, че Илинденско-Преображенското въстание е само Илинденско! С една дума: за тях Илинден, за нас Преображение. 

Що се отнася до членовете на българската част от Смесената комисия, то по всяка вероятност те са много добри историци между дипломатите. Но когато трябва да се защитават интересите на България, в тази комисия трябва да се включат историци от ранга на акад. Г. Марков, акад. К. Косев, проф. А. Пантев и още учени от БАН, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и редица други научни институти. Съдбата на България, за която са се борили няколко поколения българи, трябва да се защитава от достойни и компетентни хора.

И накрая нека отново да припомним забележителните и проницателни думи на Гоце Делчев от писмо до неговия приятел Никола Малешевски: "Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани"...

За съжаление тези думи са изключително актуални и днес. Обезверената ни и изстрадала Родина е подложена на непрекъснат натиск отвън и отвътре, за да се откаже от историческото си минало, от ценностите на българщината, които са ни крепили през вековете и са ни съхранили като нация, като народ. Ето защо се нуждаем от държавници, които милеят за България и които биха дали всички свои сили и умения, за да се съхрани и през идните векове страната ни.

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 4

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 135

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 204

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 679

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 32

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 58

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 88

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 151

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 615

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 929

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 601

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 617

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ