26 Април 2024петък12:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Днес във Враца, утре кой знае къде

/ брой: 199

автор:Ева Костова

visibility 1207

Врачанската областна болница е с 12 млн. лв. дългове и е пред фалит. Причините за това се точат от години и въобще не са новина - недофинансиране на клинични пътеки и големият брой неосигурени пациенти. Както са казва - днес във Враца, утре - във всички градове на страната. И колкото и министерството на здравето да успокоява, че фалити на болници няма, толкова повече те заплашват да се затъркалят като лавина. При този финансов недоимък е цяло чудо, че здравните заведения все още мърдат, че и лекарите в тях не са ги напуснали напълно. Защото липсата на пари удря и по лечителите, и по лечимите. По eдните - заради недостатъчното внимание и медицински грижи, по другите - заради собствения им хал със заплащане колкото да не е без хич независимо от ценза им.
Впрочем, какво да припомняме азбучни истини за нашия преход в здравеопазването, където министрите се сменят, но всеки следващ оплесква нещата още повече, изтъквайки като причина лошите си предшественици и неблагодарните пациенти. Като забравя собствената си некадърност. За неосигурените българи пък да не говорим - тези, които имат възможност да си плащат осигуровките, сума ти време вече като че ли бойкотират системата. Останалите ги мори немотия до шия и да искат няма как да плащат без работа и заплата. Дълго време се умува как все пак да се намери начин за здравни вноски от всички, но решение още няма, няма и що-годе смислени предложения от хората, оторизирани за събиране и контрол на вноските. Резултатът е ясен - солидарно плащат тези, които могат и искат, а другите, пак солидарно, се ползват от медицински грижи. И в това нямаше да има нищо лошо, ако осигурените имат достъп до пълно здравно обслужване и не се налагаше да доплащат солидни суми от джоба си. Това вече поражда и антагонизма между отделните категории пациенти. А от него не печели никой. Само се приспива нехайството на тези, които реформират Михаля...

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ