26 Април 2024петък22:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Куче над кучетата

/ брой: 240

visibility 48

Спиро Стойчев

Значи, тоя Кольо от Игнатица, направо си зема раницата и пайдос. Ама защо? Защото много му знаеше лалата. Абе, немаше човек с кого да не се заяде. На тоя пушката му била от Балканската война, на оня трескутетната - сиреч колата, от Червенковско време... Или па се заяжда я с патроните, я с понудицата. Понудица е, значи, това, що човек си носи у раницата, манерката и прочие. Тя, я ракията била патока - да си миеш нозете с нея, я това що го е жената приготвила, не знам кво било. Абе току намираше маана и се заяждаше. Но най-много Борето, па и сите нас ни заболя, кога зема да се подиграва с кучето. Това куче Борето го беше купил съвсем на сериозно от един от Осиковица - Джако. А това, дека казваме, че сериозно го е купил, означава дето бая пари е дал за него. Та кучето - палаш. Ама нищо му нема на кучето, само дето е неугледно. Едно такова - клапесто и гуджо. Малко от опашката му я нема поради некакви причини.
Та заяде се Кольо от Игнатица с кучето, респективно (не я знам точно какво значи тая дума, ама я чух от Полковнико и я потребявам по езиков усет) с Борето. Абе сека събота и неделя това куче му е на устата и на мушката. Безпородно било и прочие. Залудо си дал парите Борето и прочие. Ама като сме прости - ние и Борето, и прочие... Оно и на кучето му дойде дохаки (до гуша), ама си вършеше, така да се каже, съвестно работата. Лаеше си, гонеше, заграждаше и прочие. Куче. Ловно куче. И селско. Ама повече селско.
Обаче Борето не изтрая и една събота се появи с едно чисто ново куче. С шарките му, с пострижката му и със снимка от некаква книга, за да ни докаже какво куче от порода и сой е купил. Ама ние си траеме, щото много у това куче нещо ни е познато. Обаче Кольо от Игнатица не трае. Та това куче, значи, било "върхът на кучетата". С него одили на лов царе и царици. И баровците. Това куче или, по-точно, тая порода кучета, имали и нюх, и усет. Абе порода над породите и куче над кучетата. И това ни го казва Кольо от Игнатица, дето и от кучета разбира, и от "кинология" - те тая дума и до днеска не я знам що значи, но и нея потребявам, щото усещам, че е свързана нещо с кучетата и най-важното - модерна.   
Обаче Борето си трае. И кога мина първата гонка и се сбрааме у кръчмата на Мария и тоя Кольо от Игнатица па почна да говори колко разбира от кучета и колко това ново куче на Борето и прочие... Е, те тогава Борето рече на Мария да даде чайнико с топлата вода и некакво пешкирче. И после... Ега ти майтапо!
Само подир малко, с половината от водата у чайнико, пред нас се появи онова куче на Борето, дето беше безпородно и прочие. Борето си трае. И ние си траеме, ама въртим глави откъде кучето, накъде Кольо от Игнатица. Та ние си траеме, ама Кольо от Игнатица не изтрая. Избели очите, позина за малко, па току тегли една (нещо там с майката) и нарами пушката и чантето. Он с чанте доождаше, като чиновник. Та нарами пушката и чантето и фана пъто. И по-добре. Ние и Борето, и кучето си останааме. Това си е! Факт!
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ