Здраве
Джинджифил против простуда
/ брой: 282
Коренът на джинджифила, известен със своите лечебни свойства, съдържа витамини от група В и А, богат е на магнезий, фосфор, цинк, калий, желязо и аминокиселини.
Коренът на джинджифил има благотворно действие върху сърдечносъдовата система, допринася за прочистване на дихателните пътища. Като мощен антиоксидант се използва и при различни типове възпаления, включително при ревматоиден артрит. Джинджифилът ограничава и отоците, съпътстващи възпаленията.
Джинджифиловият чай е подходящ за отслабване, както и за ускоряване на метаболизма.
Агенцията по храните и лекарствата определя джинджифила като "общо взето, безопасен за консумация хранителен продукт". Безопасният лимит за прием на джинджифил е 2 грама на всеки кг телесна маса; всяко количество, надвишаващо този лимит, се счита за свръхдоза. В основни линии, човек трябва да проявява повишено внимание и да се запознае с фактите относно консумацията на чая от джинджифил, тъй като странични ефекти могат да се появят дори при обстоятелства, когато няма свръхдоза.
На всеки 2 л вода е достатъчно парченце джинджифил с големина на орех.
Джинджифиловият чай с лимон и мед може да пребори симптомите на настинка или грип.
Щипка джинджифил на прах или 1 ч.л. настърган корен от пресен джинджифил се запарва с 300 мл вода за 15 минути. Може да бъдат добавени листа от боровинки, мента и маточина.
Настъргани 1-2 ч.л. джинджифил може да бъдат добавени към зелен чай, който е залят с вряла вода.