Има двойствен стандарт в храните у нас и в Европа
БАБХ установи различно качество, повече от половината проверени продукти са с по-високи цени в България
/ брой: 125
Има двойствен стандарт при състава на някои храни, продавани в България и в Европа. Това потвърди на брифинг днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след заседание на Министерския съвет. Той обясни, че са приключили общо три проверки за двойствения стандарт при храните, а именно - че един и същи продукти с определено съдържание се различават на пазарите в Западна и Източна Европа.
Проверени са 31 продукта от 5 категории, закупени от Австрия и Германия, и идентични от същите вериги у нас. Основният анализ е на съдържанието върху опаковката, установени са 7 продукта, в които има различно съдържание на съставките, каза Порожанов. При втория анализ - за вкус, консистенция и други параметри, при 3 от продуктите е установена определена разлика.
Физико-химичният анализ за изписаното на опаковката съдържание и реалното в продукта е направен в пет лаборатории. Анализът е показал, че има отклонения, но незначителни и допустими в регламента за качеството на хранителните продукти. Общият извод от трите анализа е, че 20% от изследваните храни имат различни съставки или определени различни съставки в някои от тях, каза Порожанов.
Безпокойство поражда обаче направеният допълнителен ценови анализ. Той е за цената в съответните вериги в Германия и Австрия и същите цени в България. 16 от проверените 31 продукта, купени от вериги в Австрия и Германия и от същите вериги у нас, са с по-високи цени у нас. Два вида детски пюрета стрували 80 и 107% повече, отколкото в Австрия и Германия. Между 20% и 70% са по-скъпи млечните продукти.
Колкото и да е на пръв поглед необяснимо, разликите в цените не са незначителни. Ще поканя КЗП заедно с федерациите, които са за защита на потребителите. Ще обсъдим темата с по-високите цени, за да видим по тяхна линия какво може да се предприеме от гледна точка на комуникация при предлагането на тези услуги", обясни той.
Порожанов каза, че темата за двойствения стандарт на храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите, което ще бъде на 17-18 юли. "Информацията ще бъде внесена от словашкия колега и ще бъде подкрепена от Вишеградската четворка, плюс другите 4, които участваме в този процес на изследвания. Информацията съдържа именно това безпокойство, което е установено и в другите страни членки за различното съдържание на съставки в едни и същи храни", добави той. Земеделският министър бе категоричен, че двойният стандарт е факт. "Действията на правителството ще бъдат съвместни с тези на колегите от Словакия, Чехия, Унгария и др. страни и ще са насочени към комисаря по защита на потребителите за създаването на ред и режим, който да има еднакво предлагане на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар", поясни Порожанов.
Най-сериозни са отклоненията при млечните продукти
Направените анализи показват, че няма разлика единствено в състава на месните продукти, а най-сериозни отклонения са открити при млечните храни, съобщи по-рано вчера пред БТВ шефът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Разлики в състава има още при шоколадови изделия, сокове, безалкохолни напитки и детски пюрета, каза д-р Илиев. Същевременно той определи установените различия като несъществени от гледна точка на европейските стандарти. При това различията били описани в етикетите на продуктите.
Откритите разлики в състава водят до различно качество на продуктите, но те са безопасни за консумация, каза доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ пред БНТ. В съдържанието на етикетите са открити разлики при 7 продукта, а в 24 не са открити, посочи тя. Например в детско пюре е установено, че в българското има рапично олио 1,3%, докато в продаваното в Германия то е 0,9%. В Германия обаче протеините са 1,5%, а в България 1%.
В България обаче се продавало по-качествено масло, но маргаринът е с по-ниско съдържание на мазнини, отколкото в Берлин и Виена. Друг продукт, чието качество е по-добро от това в Западна Европа, е шоколадът, каза д-р Тодорка Янковска-Стефанова. В детския шоколад обаче има разлика в съдържането на млякото, което е по-малко на продавания продукт на българския пазар.
Илиев уточни, че местните продукти са единствената група, в която не е установено разлика в съставките на продуктите, продавани у нас, с тези в Германия и Австрия. При месните продукти обаче имаме различия във физико-химичните изследвания - водно съдържание, белтъци, мазнини и т.н., каза Любомир Кунински от БАБХ пред Нова телевизия. В един от колбасите в България водното съдържание е било с 3,2% по-високо от неговия аналог, купен от Германия. Според експерта не става въпрос за "помпане с вода", а просто недостатъчно е стоял в сушилнята и не е добре изсъхнал. Съдържанието на мазнини у нас обаче е с 1,2% по-малко от европейския, както има и разлика в съдържанието на сол.