Книги
Всяка чаша кафе е отделна история
/ брой: 166
Кафето е един микросвят, една "Божествена комедия", която трябва да се изчете за 30 секунди. Всяка чаша кафе е отделна история. Има някаква силна спойка, която прави от тези свързани елементи едно стабилно цяло - кафенето, както и кафето в чашата, и зърната, от които е направено. Но всяко кафе е с различна консистенция и с различен вкус, както и хората са различни. Тъй като всички пътища водят към кафенето (или поне минават през него), много е важно всеки да успее да намери своето кафе.
Книгата "Сутрешно кафе в Рим" (издава "Кръгозор" в превод на Теодора Голиванова) отвежда в малко кафене в сърцето на Рим, чийто собственик е Масимо. Всеки ден, когато слънцето изгрява и улиците на града се събуждат от сън, той отваря своето заведение. Прави първото кафе за себе си. После редовните му клиенти идват един след друг и сред различните аромати на подправки и прясно смляна арабика започват сутрешните закачки, шеги и клюки. Масимо приготвя на всеки от тях любимото кафе - с женшен, с много пяна, корето със самбука.
Един ден в кафенето влиза млада жена - с лунички, изумруденозелени очи и с вид на туристка. Тя изглежда неуловима, далечна, мистериозна, не знае италиански, а на всичкото отгоре пие само чай! Масимо все пак успява да разбере името й - Женевиев, и това, че семейна тайна я свързва с неговото кафене. Той иска да разчупи леда между тях, като я запознава с редовните си посетители и с неповторимия чар на Рим...
Авторът Диего Галдино, също като главния герой Масимо, е бариста и има свое кафене, в което е отраснал и което след това наследява. Всяка страница на книгата му е пропита с любовта му към кафето, към Рим, към посетителите на заведението му. Следващата пролет започват снимките на филм по "Сутрешно кафе в Рим", а сценарист е един от най-известните кинодраматурзи в Италия Виторио Морони, издава авторът. И допълва, че би приготвил за българските си читатели специалитета на заведението си и любимото кафе на главната героиня в романа Женевиев - "мароканско кафе, което се приготвя, като напълните една чаша до половината с мляко или цяла чаша със сметана, пяната трябва да е чиста, след това я сипвате в чаша с еспресо и добавяте отгоре горчиво какао на прах".