28% спад в износа на плодове, със 17% намалява експортът на зеленчуци
/ брой: 201
През първите седем месеца на 2017 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 15,3% на годишна база, до 17,3 хил. тона, а този на пресни плодове - с 28,2%, до 18,2 хил. тона. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Основен фактор за намалението на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода е свитият експорт на краставици и корнишони - с 2 хил. тона, и гъби - с 2,5 хил. тона. Сред останалите пресни зеленчуци намаление на изнесените количества се отчита при патладжаните, праза, лука, морковите, репите и марулите - в границите от 18% до 82%, най-значително при марулите, а увеличение - при пиперки, домати, картофи, зеле, бобови зеленчуци и тикви - от 14,8% до 91,2%, най-значително при тиквите.
Спадът на общия износ на плодове спрямо седемте месеца на миналата година се дължи основно на отчетеното намаление на експорта на цитрусови плодове, представляващ реекспорт - с 2,1 хил. тона, или 23,6%, дини - с 2,7 хил. тона, или 44%, и ябълки - с 2 хил. тона, или 97%. Намаление на годишна база се отчита също така и при износа на сливи, ягоди, грозде, пъпеши, малини и круши - с между 6,2% и 97,2%, най-чувствително при крушите. От друга страна, изнесените количества праскови, черупкови плодове, череши, вишни и кайсии отбелязват увеличение на годишна база от 2,7% при прасковите до над два пъти при кайсиите.