19 Май 2024неделя05:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Роден край

"Ний умряхме - да живей народа!"

Змей Горянин: да веселиш печалната България, а сам да имаш български късмет

/ брой: 153

visibility 1705

Илия Борисов

Пиша тези кратки редове за един позабравен талантлив поетичен творец - Светозар Димитров, популярен с литературния псевдоним Змей Горянин. Когато преди години за първи път дойдох да видя уникалния манастир "Седемте престола", раздиплен високо сред дивно хубавите скали на Ржана планина, на десет километра от железопътната гара Елисейна, останах възхитен и възрадван от това райско кътче на земята. Чух какви ли не трогателни разкази и чудновати легенди за светата обител и за историята й, несрещани другаде у нас като в този забележителен манастир. Насладих се на видяното сред омайните върхари на забравената планина. Тук са съхранени спомените за идването на Васил Левски, за двуседмичното пребиваване и за песнопенията на светеца Софрони Врачански. Народният поет дядо Вазов на това място е сътворил емоционалната си творба "Клепалото бие".
Най-силно ме впечатли каменната канара на гроба на Змей Горянин, забулен в двора на манастира. Паметни са изписаните върху скалистия отломък негови думи: "Душата ми копней за тишина, сърцето ми трепти безспир за мир, зове ме горда Стара планина и сгушения в нея манастир."
Любопитни неща е написала в отпечатаната през 1998 г. книга съпругата на Змей Горянин Соня Димитрова "Спомените на една Змеица". За този голям и незабравим човек на духа тя разказва с възхитителни човеколюбиви думи. В книгата се говори за богатия духовен живот и за емоционалните срещи на Светозар Димитров с писателите Елин Пелин, Йордан Йовков, Мария Грубешлиева, Александър Балабанов, Трифон Кунев. За запознанството му с художниците Кирил Буюклийски и Васил Стоилов, много прочути актьори, между които е легендарният Константин Кисимов.
Авторката е цитирала в книгата си думите на Васил Стоилов: "Змей Горянин е поет на сърдечното, човешкото, героичното и неговият патос е облечен в съвършен стих, наситен с голямо езиково богатство и стил, негов и неповторим."
В книгата се чувства духът на прочутата кръчма "Дивите петли" в София, в което са се срещали писателите, организирали си и провеждали поетични вечери и чествания по време на големи празници. Говори се, че в това кафене Змей Горянин е написал първата си епиграма, посветена на куплетиста Стоян Миленков. Била превърната в песен и развеселявала насъбралите се творци: "Животът ни е глупава лотария. И ти си взел фаталния билет: да веселиш печалната България, а сам да имаш български късмет."
Помнят се много от стотиците му епиграми, както и книгите "Дунавът тече" - в три тома, написаното за подвизите на Баба Тонка, Ангел Кънчев, Ангел Хаджиоглу и за други именити възрожденци. Много хора са разлиствали страниците на богато съдържателните му пиеси: "Ний умряхме - да живей народа!", "Велчовата завера", "Княз Иван Кулин", "Звезда караджейка" и др. През 2000 г. бе отпечатана книгата на Вихрен Чернокожев и Росица Чернокожева с негови епиграми.
Светозар Димитров - Змей Горянин, е роден през 1905 г. в Русе. По време на драматичните събития през 1943 г. е бил цензор по печата. Народният съд през 1945 г. го осъжда на една година затвор и забранява отпечатването на книгите му. Изпратен е на заточение в Ржана планина. Няколко месеца прекарва в манастира "Седемте престола". Остава завещание да го погребат в тази планина. Отива си от този свят през 1958 г.

 
Със съпругата Соня Димитрова,                             Паметна плоча на Змей Горянин в двора на
Змеицата, 1930 г.                                                        манастира "Седемте престола"

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ