04 Май 2024събота18:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Археология

Бъдеще на 7000 години

Природният и исторически парк "Градище" до с. Малко Дряново в Родопите се превърна в атрактивно място за туристи

/ брой: 174

автор:Велиана Христова

visibility 3419

Когато преди 13 години известният наш учен проф. Тодор Бояджиев открива това странно място, то е било известно само на местните жители с огромните си скали с причудливи форми, напомнящи гигантски човешки глави, костенурки, змии, риби, птици... Някои от тези огромни "скулптури" са накачени една върху друга. Хората от с. Долно Дряново, община Гърмен, Гоцеделчевско, го наричат Градището. Намира се съвсем близо до селото по пътя за Сатовча. Днес местността с този огромен каменен комплекс се нарича Ландшафтно-исторически парк "Градище" и е една от най-големите гордости на община Гърмен, оформен е по всички правила на модерен съвременен обект едновременно за културно-исторически и за екотуризъм.


Сред дивната природа, на площ около 500 дка върху три хълма, от които са проучени едва около 150 дка, са открити древно укрепено селище от халколита (V хилядолетие пр.Хр.), тракийско скално светилище и крепост (VI-II в. пр.Хр.). Екипът, който прави проучванията тук, се ръководи от доц. Анелия Божкова от Националния археологически институт с музей при БАН. Когато през май тази година паркът бе открит като цялостен туристически обект, тя разказа пред журналисти, че става дума за древно праисторическо и тракийско светилище, което е поне на 7000 години, т.е. по-старо е от нашумелия Перперикон в Източните Родопи. А вероятно е и по-голямо. Основания за това дават запазени останки от пещи, ниши, кръгли дупки върху скалите, където са се извършвали възлияния в чест на Великата богиня майка и сина й - бога, който умира вечер и сутрин се ражда отново. При разкопките екипът на Божкова открива и много рядък паметник - глинено огнище (есхара) с красива геометрична и растителна украса по повърхността.


Според учените е вероятно тези места да са били обитавани от племената на траките беси, а някои изследователи смятат, че бесите са били по-скоро прослойка аристократи в тракийското общество, посветени в тайнствата на знанието и извършвали култовите обреди. Към върха на най-високия хълм, от който се открива безбрежна панорама, водят издълбани в скалата стъпала. Ридът е естествено защитен, достъпен е единствено от северозапад, от всички останали страни е ограден от внушителен и красив каньон. А върху издаващ се към юг скален нос и върху малките естествено заравнени площадки по билото може да се видят издълбани като с нож множество ями със съвършена кръгла форма. Скалните кръгли изсичания са класически вариант на слънчевите кръгове, бележещи степените на тракийския Космос. Според археолозите това свещено място за общуване с боговете е използвано от траките особено активно през VI-II в. пр.Хр. и чак до III-IV в. сл.Хр., когато техните земи се превръщат в римска провинция и се насажда християнството. Разкрити са и останки от древни зидове, те са частично консервиранни, постоянна охрана на обекта пази светилището от вандали. До ден-днешен обаче сред местното население са се запазили поверията, че свещените скали лекуват и тук доскоро са се правили ритуали срещу безплодие, осакатявания и немота.    


Това уникално място обаче щеше да си остане най-верятно само грамада от камъни, макар и причудливи, ако община Гърмен съвместно с гръцката община Тасос не бе спечелила през 2011 г. европроект по програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество. Двегодишният проект бе на стойност 1 851 008 евро, от които почти милион евро са вложени в парка "Градището". Целта на проекта е обектът да се превърне в атрактивен архитектурно-исторически парк, достъпен като туристическа дестинация. И наистина, когато човек го види сега, си казва: ето така се прави!

Първото нещо, което посетителят вижда след входната бариера, е специален лифт, с който посетителят може да се спусне надолу по склоновете към реката и т.нар. Римски мост. Специална табела показва, че обектът е изграден по проект "Повишаване на атрактивността на трансграничния регион Гърмен - Тасос, чрез повишаване на стойността на местните природни ресурси". Изградени са екопътеки, китни дървени беседки, заслони, чешми, има дори пречиствателна станция. Постери разказват за стойността на това място като част от културно-историческото ни наследство. Край дървената къщичка, в която ще е информационният туристически център, са иззидани и специални площадки, върху всяка от тях може да бъде разпъната палатка. Нагоре към скалния връх води обозначена пътека, обезопасена с перила. Паркът "Градище" при Малко Дряново е обявен за недвижима културна ценност с национално значение. Приятно е да се види, че тук е запазена грижливо паметта за откривателя на уникалния комплекс - проф. Тодор Бояджиев. Пред къщичката, предназначена за информационен център, в тревата е поставена дискретно паметна плоча в негова чест, а охраната веднага разказва, че след внезапната му кончина през 2009 г. прахът му е пръснат сред камъните на Градище.
В общината се надяват, че уникалният парк ще бъде посещаван от много туристи, още повече, че в самото с. Гърмен пък се намира огромният римски и средновековен град Никополис ад Нестум, основан от император Траян през II в., където също има археологически проучвания и също предстои социализация. Инфраструктурата до обектите е изградена, пътищата са удобни, в Гърмен и близкото с. Огняново с прочутите му минерални бани има достатъчно китни хотелчета за отсядане. В района чудесно се преплитат прекрасни природни дадености със стойностни паметници на културно-историческото ни наследство. Тук е и зримото доказателство какво всъщност дава на страната ни българската наука. Тази незаменима спойка обаче не би била оползотворена ефективно без разбирането на община Гърмен, че културен туризъм се прави с ум, основава се задължително на научните изследвания и на усилията за опазване на автентичността на паметниците и културните им стойности, а не на празни кичозни "сензации", пропагандирани шумно в България. Това дава шанс на малки селища като Гърмен да привлекат туристи, да живнат, да повишат жизнения стандарт на населението си.           
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1329

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1176

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1350

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1551

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1300

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1292

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1502

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1314

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1437

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ