26 Април 2024петък18:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Желирана риба за празничната трапеза

/ брой: 287

автор:Дума

visibility 1546

Не ни остава много време до настъпването на Новата година, затова е време да помислим за празничната трапеза. По руска традиция новогодишната трапеза е най-обилна. На масата задължително присъстват руска салата, пача, кисели или мариновани краставички и домати или консервирани гъби. Неизменно се сервират чинии с мезета: салам, шунка, пушена риба, пресни зеленчуци...
Приготвените блюда са много специални – цяла печена гъска или прасенце (по-рядко), в Урал и Сибир не минават без огромна купа с пелмени...
Нашата рецепта днес също е празнична. Започваме ли?
Ще са ни нужни:
1—1,5 кг риба, по 1 корен магданоз и целина, 2 глави лук, 2 дафинови листа, 4 пъпки карамфил,6 - 8 зърна бахар, 2—3 ч. лъжици желатин, сол и захар на вкус, зеленина.
Начин на приготвяне:
Рибените филета се нарязват на парчета. Главите, перките, костите се поставят в тенджера със студена вода, кипват се, като се маха пяната, след което се добавят нарязаните на парчета магданоз, целина и лук, също дафиновия лист, карамфила, бахара, солта. Вари се около 1 час.
Бульонът се прецежда, кипва, след което се добавя рибата, като се вари до пълна готовност (15—20 мин.). Рибата се поставя във форма или дълбока чиния, охлажда се, а в бульона се добавят захарта и предварително накиснатия в студена вода желатин. Загрейте до разтваряне на желатина, прецедете и охладете на стайна температура.
Залейте рибата с желатина и оставете на студено, за да се желира.
Преди сервиране украсете със стръкчетата магданоз и целина. Отделно сервирайте сос от хрян и оцет. Весели празници!
Готвач Юс

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ