Руска кухня
Желирана риба за празничната трапеза
/ брой: 287
Не ни остава много време до настъпването на Новата година, затова е време да помислим за празничната трапеза. По руска традиция новогодишната трапеза е най-обилна. На масата задължително присъстват руска салата, пача, кисели или мариновани краставички и домати или консервирани гъби. Неизменно се сервират чинии с мезета: салам, шунка, пушена риба, пресни зеленчуци...
Приготвените блюда са много специални – цяла печена гъска или прасенце (по-рядко), в Урал и Сибир не минават без огромна купа с пелмени...
Нашата рецепта днес също е празнична. Започваме ли?
Ще са ни нужни:
1—1,5 кг риба, по 1 корен магданоз и целина, 2 глави лук, 2 дафинови листа, 4 пъпки карамфил,6 - 8 зърна бахар, 2—3 ч. лъжици желатин, сол и захар на вкус, зеленина.
Начин на приготвяне:
Рибените филета се нарязват на парчета. Главите, перките, костите се поставят в тенджера със студена вода, кипват се, като се маха пяната, след което се добавят нарязаните на парчета магданоз, целина и лук, също дафиновия лист, карамфила, бахара, солта. Вари се около 1 час.
Бульонът се прецежда, кипва, след което се добавя рибата, като се вари до пълна готовност (15—20 мин.). Рибата се поставя във форма или дълбока чиния, охлажда се, а в бульона се добавят захарта и предварително накиснатия в студена вода желатин. Загрейте до разтваряне на желатина, прецедете и охладете на стайна температура.
Залейте рибата с желатина и оставете на студено, за да се желира.
Преди сервиране украсете със стръкчетата магданоз и целина. Отделно сервирайте сос от хрян и оцет. Весели празници!
Готвач Юс