29 Май 2024сряда20:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Желирана риба за празничната трапеза

/ брой: 287

автор:Дума

visibility 1572

Не ни остава много време до настъпването на Новата година, затова е време да помислим за празничната трапеза. По руска традиция новогодишната трапеза е най-обилна. На масата задължително присъстват руска салата, пача, кисели или мариновани краставички и домати или консервирани гъби. Неизменно се сервират чинии с мезета: салам, шунка, пушена риба, пресни зеленчуци...
Приготвените блюда са много специални – цяла печена гъска или прасенце (по-рядко), в Урал и Сибир не минават без огромна купа с пелмени...
Нашата рецепта днес също е празнична. Започваме ли?
Ще са ни нужни:
1—1,5 кг риба, по 1 корен магданоз и целина, 2 глави лук, 2 дафинови листа, 4 пъпки карамфил,6 - 8 зърна бахар, 2—3 ч. лъжици желатин, сол и захар на вкус, зеленина.
Начин на приготвяне:
Рибените филета се нарязват на парчета. Главите, перките, костите се поставят в тенджера със студена вода, кипват се, като се маха пяната, след което се добавят нарязаните на парчета магданоз, целина и лук, също дафиновия лист, карамфила, бахара, солта. Вари се около 1 час.
Бульонът се прецежда, кипва, след което се добавя рибата, като се вари до пълна готовност (15—20 мин.). Рибата се поставя във форма или дълбока чиния, охлажда се, а в бульона се добавят захарта и предварително накиснатия в студена вода желатин. Загрейте до разтваряне на желатина, прецедете и охладете на стайна температура.
Залейте рибата с желатина и оставете на студено, за да се желира.
Преди сервиране украсете със стръкчетата магданоз и целина. Отделно сервирайте сос от хрян и оцет. Весели празници!
Готвач Юс

 

А1 вдига цените на филмови и спортни канали

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 99

Правителството увеличи дълга с още 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 99

2023 г. счупи рекорда по назначени чиновници

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 99

МФ обеща ниска инфлация заради еврото

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 99

Европа да се готви за евентуална война

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 99

Започнаха процедури за признаване на Палестина

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 99

Първа оставка в кабинета на Милей

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 99

Обвиниха президента на Перу в "пасивна корупция"

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 99

Избирате Денков, получавате Пеевски

автор:Александър Симов

visibility 336

/ брой: 99

София приветства Третата световна

автор:Мартин Карбовски

visibility 356

/ брой: 99

Путин, спаси Европа

автор:Юри Михалков

visibility 331

/ брой: 99

Изобщо не смятам да мълча в Брюксел

автор:Нора Стоичкова

visibility 408

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ