02 Юни 2024неделя21:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Желирана риба за празничната трапеза

/ брой: 287

автор:Дума

visibility 1579

Не ни остава много време до настъпването на Новата година, затова е време да помислим за празничната трапеза. По руска традиция новогодишната трапеза е най-обилна. На масата задължително присъстват руска салата, пача, кисели или мариновани краставички и домати или консервирани гъби. Неизменно се сервират чинии с мезета: салам, шунка, пушена риба, пресни зеленчуци...
Приготвените блюда са много специални – цяла печена гъска или прасенце (по-рядко), в Урал и Сибир не минават без огромна купа с пелмени...
Нашата рецепта днес също е празнична. Започваме ли?
Ще са ни нужни:
1—1,5 кг риба, по 1 корен магданоз и целина, 2 глави лук, 2 дафинови листа, 4 пъпки карамфил,6 - 8 зърна бахар, 2—3 ч. лъжици желатин, сол и захар на вкус, зеленина.
Начин на приготвяне:
Рибените филета се нарязват на парчета. Главите, перките, костите се поставят в тенджера със студена вода, кипват се, като се маха пяната, след което се добавят нарязаните на парчета магданоз, целина и лук, също дафиновия лист, карамфила, бахара, солта. Вари се около 1 час.
Бульонът се прецежда, кипва, след което се добавя рибата, като се вари до пълна готовност (15—20 мин.). Рибата се поставя във форма или дълбока чиния, охлажда се, а в бульона се добавят захарта и предварително накиснатия в студена вода желатин. Загрейте до разтваряне на желатина, прецедете и охладете на стайна температура.
Залейте рибата с желатина и оставете на студено, за да се желира.
Преди сервиране украсете със стръкчетата магданоз и целина. Отделно сервирайте сос от хрян и оцет. Весели празници!
Готвач Юс

 

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 1008

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 866

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 846

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 1036

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 985

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 1159

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 1016

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 1044

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 1229

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ