16 Май 2024четвъртък00:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Защо на едни горчивото горчи, а на други - не

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 110

Грейпфрутът, брюкселското зеле и цикорията са полезни продукти, но за повечето хора те имат горчив вкус. Откритието на учени от Постдамския институт за храненето (DIFE) под ръководството на Волфганг Мейерхоф дава обяснение на феномена.
Установено е, че човешките клетки, които са чувствителни към горчивия вкус, не си приличат една на друга. Всяка клетка има от 4 до 11 рецептора, чувствителни към горчивината. По този начин всяка от тях разпознава само няколко вида горчивина, а не всичките, както се смяташе досега. И всичко зависи от това какви клетки преобладават в организма на всеки човек.
По този начин специалистите за първи път успяват да обяснят разликите във вкусовите предпочитания на хората на молекулярно ниво.
Преди се смяташе, че чувствителните към горчивината рецептори не предпазват от отровните вещества. Изхождайки от това, че горчивото е опасно, хората си изграждат свое (често пъти погрешно!) мнение за здравословното хранене.
"Парадоксалното е, че тези сведения не се потвърждават в практиката. Хората не знаят, че за здравословна те често смятат богатата на калории храна, която в действителност е истинската причина за наднорменото тегло", казва Майк Беренс, един от авторите на изследването.
Германските учени концентрират своето внимание върху биологичните механизми, които предопределят вкусовите предпочитания. Тяхната главна, но все още далечна и трудно достижима, цел е да променят вкуса на здравословната храна, т.е. да я направят по-приятна.

Над 12% от българите нямат банкова сметка

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 89

Държавата взе още 200 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 89

Фирмите у нас все по-трудно получават парите си

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 89

Хамас планирала база в Турция

автор:Дума

visibility 571

/ брой: 89

Силяновска пак пропусна името на страната си

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 89

Макрон: ЕС да смени своя бизнес модел

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 89

Още година без мита и квоти за украинския внос

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 89

Знания и пошлост

автор:Деси Велева

visibility 558

/ брой: 89

Предизборни идиотщини

автор:Любо Кольовски

visibility 546

/ брой: 89

Институционално безхаберие

visibility 487

/ брой: 89

Време за преосмисляне

автор:Събина Петканска

visibility 524

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ