29 Април 2024понеделник12:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Защо на едни горчивото горчи, а на други - не

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 79

Грейпфрутът, брюкселското зеле и цикорията са полезни продукти, но за повечето хора те имат горчив вкус. Откритието на учени от Постдамския институт за храненето (DIFE) под ръководството на Волфганг Мейерхоф дава обяснение на феномена.
Установено е, че човешките клетки, които са чувствителни към горчивия вкус, не си приличат една на друга. Всяка клетка има от 4 до 11 рецептора, чувствителни към горчивината. По този начин всяка от тях разпознава само няколко вида горчивина, а не всичките, както се смяташе досега. И всичко зависи от това какви клетки преобладават в организма на всеки човек.
По този начин специалистите за първи път успяват да обяснят разликите във вкусовите предпочитания на хората на молекулярно ниво.
Преди се смяташе, че чувствителните към горчивината рецептори не предпазват от отровните вещества. Изхождайки от това, че горчивото е опасно, хората си изграждат свое (често пъти погрешно!) мнение за здравословното хранене.
"Парадоксалното е, че тези сведения не се потвърждават в практиката. Хората не знаят, че за здравословна те често смятат богатата на калории храна, която в действителност е истинската причина за наднорменото тегло", казва Майк Беренс, един от авторите на изследването.
Германските учени концентрират своето внимание върху биологичните механизми, които предопределят вкусовите предпочитания. Тяхната главна, но все още далечна и трудно достижима, цел е да променят вкуса на здравословната храна, т.е. да я направят по-приятна.

Опонентът ни е паралелната държава

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 81

1,3 млн. българи живеят с доходи под прага на бедност от 638 лв.

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 81

Сключен е договор за шумоизолираща преграда над с. Чурек

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 81

Българчетата са на първо място в света по пушене

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 81

БСП успя да запази работните места в мините

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 81

"Боташ" не иска прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 81

Новите двуетажни влакове пристигат през 2026 г.

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 81

Fitch очаква политическата криза пак да отложи еврото

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 81

Хиляди испанци подкрепиха Санчес

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 81

Нелегални мигранти с менте лични карти

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 81

САЩ и Китай трябва да са партньори

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 81

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 81

Загинал на работа

автор:Аида Паникян

visibility 145

/ брой: 81

Маските паднаха

visibility 145

/ брой: 81

Украйна – камикадзе на САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 81

БСП е алтернатива за развитието на България

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 81

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ