25 Юни 2025сряда09:11 ч.

Заведенията се канят да вдигат цените

Това ще стане въпреки трайната тенденция туристите да пазаруват повече от хранителните магазини по морето

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 6532

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20%, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред БТА. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба.
С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20%, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.
Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.
Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души.
По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9%, както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.
Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9% ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини.
Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

България осигурена с петрол и газ

автор:Дума

visibility 1517

/ брой: 113

Нотариуси разкриха 286 хил. длъжници на НАП

автор:Дума

visibility 1828

/ брой: 113

36% от българите планират почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 1514

/ брой: 113

2025 ще бъде година на скъпите плодове

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 113

Иран предупреди приятелите на САЩ

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 113

НАТО договори 5% от БВП разходи за отбрана

автор:Дума

visibility 1248

/ брой: 113

25 жертви на атентат в православен храм

автор:Дума

visibility 1614

/ брой: 113

Накратко

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 113

Подай ми Парите

автор:Александър Симов

visibility 1776

/ брой: 113

Мир без изключения

visibility 1820

/ брой: 113

Въглищата си отиват, но какво идва след тях?

visibility 1604

/ брой: 113

Иде ли краят на вечния длъжник

автор:Дума

visibility 1688

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ