70-75% румънско свинско месо по рафтовете на магазините за Коледа. Това са обещали представители на румънските супермаркети тази седмица по време на среща с министъра на земеделието на Румъния Флориан Барбу, съобщи Revista Ferma. Местното производство може да задоволи потреблението на прясно свинско месо, а румънските ферми разполагат с достатъчен и качествен добитък, е отбелязал министърът.
По време на среща между Барбу и представители на Асоциацията на големите търговски мрежи в Румъния (AMRCR) са взети конкретни решения за интегрирането на възможно най-много румънски производители в търговските вериги, в контекста на увеличеното потребление, специфично за зимния празничен период.
Освен за сектор месо, във фокуса на разговорите са били още яйцата и млечните продукти, както и установяването на общи насоки за действие за укрепване на сътрудничеството между производители, преработватели и търговци на дребно.
През ноември и декември, след последните инвестиции, местното производство може да задоволи потреблението на прясно свинско месо, а румънските ферми разполагат с достатъчен и качествен добитък, е казал Флорин Барбу.

