02 Май 2024четвъртък16:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цветни кодове ще показват колко сол и захар има в храните

Новата система на етикетиране трябва да бъде въведена до края на тази година

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 132

Върху етикетите на хранителните стоки ще се появят цветни кодове, които ще показват на потребителите какво е съдържанието на сол, захари, мазнини и наситени мастни киселини. Кодовете трябва да бъдат въведени до края на тази година. Новата система за етикетиране е частна инициатива на мултинационални компании, като идеята е резултатите от прилагането й да подпомогнат Еврокомисията при въвеждането на хармонизирано етикетиране върху опаковките на храните. Процесът бе започнат в края на април 2018 г.
Червеното ще означава, че продуктът надвишава препоръчителното за съответния грамаж количество сол, захар или мазнина. Жълтото ще показва, че се доближава таванът на допустимото ниво, а зеленото, че храната е здравословна.
Според инициаторите на новата схема на етикетиране цветните кодове имат потенциал да увеличат броя на хората, правещи здравословен избор с 18%, което води до 4% намаление на приема на калории. Реално тя допълва вече съществуващата в ЕС монохромна схема на препоръчителен дневен хранителен прием, която е позната на над 500 млн. потребители. Към отбелязаните стойности на хранителното съдържание на съответната порция просто се добавят наложилите се от други системи цветове за безопасност, предупреждение и опасност. Изработването на схемата е консултирано с научни експерти и специалисти по храненето, неправителствени организации и други заинтересовани страни.
Проведено проучване за възприятието на новото етикетиране сред 3500 потребители в 7 държави от ЕС сочи, че според 8 от 10 потребители то е лесно разбираемо и им помага да преценят хранителния състав на храни или напитки, като им позволява да направят информиран избор с един поглед. Изследването е показало още, че европейските потребители като цяло предпочитат етикетиране "на порция" пред етикетиране "на 100 g", когато става въпрос за сравнение на съдържание на хранителни вещества на различни продукти, използвайки етикет с цветово кодиране.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ