05 Май 2024неделя04:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Чорбата със зеле - това съвсем не е проста работа...

/ брой: 56

автор:Дума

visibility 2427

„Чорбата и кашата - това е нашата храна“ (Щи да каша – пища наша – руска поговорка). Чорбата със зеле, която в руския език се казва „шчи“ - е основна храна в руската кухня вече повече от хилядолетие. Тя се е запазила през различните епохи, макар че вкусовете на хората са се променяли, и никога не е имала очертани социални граници - яли са я хората от всички слоеве на населението. Поразителното  дълголетие на тази чорба може да се обясни с това, че тя никога не омръзва, дори и при честа употреба. Може да се яде всеки ден и по всяко време на годината. Ще ви кажа една особеност – тя трябва след сваряването малко да постои захлюпена с капака, да си почине най-малко 10 – 15 минути. Точно тогава чорбата придобива истинския си вкус.
Ще са ни нужни:
500 – 700 г кисело зеле, 5 – 6 изсушени манатарки, 1 супена лъжица брашно от елда, 2 глави лук, 1 картоф, 1 супена лъжица копър, 3 дафинови листа, 4 скилидки чесън, 8 зрънца черен пипер, сол, 1- 2 супени лъжици олио и вода.
Начин на приготвяне:
Зелето се залива с половин литър вряла вода и се слага в загрята фурна за 20 – 30 минути.
След това водата се отлива в отделен съд, зелето се посолява, смесва се със ситно нарязания лук и олиото и с дървена лъжица се разтрива така, че зелето да поеме цялото олио.
Към така приготвеното зеле да се добави водата, в която то е вряло преди това, и да продължи да се вари на печката.
Отделно да се направи 1 литър бульон от гъбите. Добре измитите гъби и картофа, нарязан на четири парчета да се сложат в тенджерата, да се залеят с 1,2 литра студена вода и да се кипнат. След това гъбите да се извадят, да се нарежат на тънко, да се върнат в бульона и да се варят до пълна готовност, като се добавят подправките.
Този гъбен бульон (с картофа) да се добави към зелето, да се сложи и предварително накиснатото брашно от елда и да продължи да се вари до окончателна готовност на ястието.

Готвач Юс

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ