19 Октомври 2021вторник09:35 ч.

„Не е работа на здравния министър“- мнението на Кацаров за управлението на пандемията

автор:Дума

visibility 612

Не е работа на здравния министър да налага ваксинация, да организира учебния процес и да въвежда ред пред кабинета на личния лекар. Това е виждането на здравния министър Стойчо Кацаров за намесата на МЗ в управлението на ковид пандемията.

Пред Нова тв тази сутрин той отхвърли вероятността здравните власти да въведат задължителна ваксинация за определени професионални групи. С такова предложения излиза на няколко пъти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче не присъства на последните няколко брифинга, свързани с епидемията.

Кацаров обяви, че не е работа на здравния министър да задължава хората да се ваксинират. Това е отговорност на обществото.

Отговорност на училищните директори пък е да решават дали учебният процес да е присъствен или  онлайн. Министърът не може да знае по-добре от тях каква е епидемичната ситуация в учебното заведение, е позицията на Кацаров.

Той не приема и крикитите на личните лекари, които описаха ситуацията пред кабинетите си в момента като „трагична“ и „хаос“. "Нали не очаквате министъра да подреди хората пред всеки кабинет? Ако нямаше ковид-зона, това щеше да е винаги така. Затова ги създадохме, за да облекчим личните лекари", каза Кацаров, въпреки всекидневните сигнали, че ковид зони на много места няма, не разполагат с персонал и нямат тестове.

По темата за ваксините Кацаров заяви: „Не очаквайте здравният министър да ваксинира някого насила. Това няма да се случи. Здравните власти са осигурили ваксините, цялата логистика е изградена, цялата информация е предоставена. Какво повече да направят? Да упражнят насилие? ".

Действията на здравните власти при управлението на пандемията не са причина за рекордната смъртност у нас в момента, твърди също министър Кацаров. Това било заради „лошото състояние на здравната системата, лошото управление на здравната система в кризата и нивото на ваксинация сред населението“. България беше на първо място по обща смъртност и преди, бе оправданието на Кацаров.

Неговата инфомация е, че „здравната система е по-добре организирана от миналите вълни и сега медиците се справят много добре със ситуацията“.

Министърът не коментира евентуално затягане на мерките. Но от думите му стана ясно, че напротив – те ще се разхлабят за обекти, чийто персонал е на 100% със зелен сертификат. Такъв сертификат ще се използва и за достъп до обществените места.

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 227

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 273

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 250

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ