28 Септември 2020понеделник02:27 ч.

Служители на Столичния инспекторат почистиха червената боя, хвърлена от протестиращи върху фасадата на Съдебната палата

„Отличници” сме по неравенства в Евросъюза

Лошо качество на живот, висока корупция и ниска медийна свобода тикат страната в дъното на класациите

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 881

България е последна сред страните в Европейския съюз при измеpване на неравенствата между гpажданите. Това сочат данни от Индекса на настигането за 2019 г., който регистрира процесите на сближаване и раздалечаване в Европа на 35 страни - членките на ЕС, кандидатите и потенциалните кандидати. Най-лошо е представена страната ни в категорията "Качество на живот", където е класирана на 30 място. Едно място по-назад е тя по отношение на медийната свобода, на 29 място е и по ниво на демокрацията.

България е сред страните с най-лошо здравеопазване и най-висока корупция. По някои показатели страната дори изостава от държави извън съюза. Тя се представя по-добре в категориите "Икономика" и "Управление" и въпреки това е на незавидното 28 място.

сн.Това става ясно от заключенията в новото издание на Индекса на настигането за 2019 г., обобщени в доклад, озаглавен "Да караш на изпарения". Индексът на настигането се актуализира всяка година от 2011 г. насам и се подготвя от "Отворено общество" в София. Той регистрира процесите на сближаване и раздалечаване в Европа на 35 страни - членките на ЕС, кандидатите и потенциалните кандидати за членство в ЕС, като се използват 47 индикатора в категориите "Икономика", "Качество на живот", "Демокрация" и "Управление".

За това как живеят българите страната ни е на последно място в ЕС, по някои показатели дори изостава от държави извън съюза. При това е обкръжена от толкова държави със сходни проблеми, че може да се говори за разделение в Европа между Балканите и всички останали. 

Най-лошо е представянето на България в категорията "Качество на живот", където е класирана на 30 място с 29 точки. В индикатора "Здраве", който е част от тази категория, заема 33 място с 23 точки. Този индикатор включва очаквана продължителност на живота, продължителност на живот в добро здраве, качество на здравеопазването и детска смъртност. В тази ниска група са и Румъния и кандидатките за членство в ЕС Черна гора, Турция и Сърбия.

По отношение на неравенствата България е на 34 място от 35 и само Литва (33 място) и Латвия (30 място) са страните от ЕС в тази група.

В Индекс 2019 България е на 29 място с 36 точки в цялостната класация. Страната се представя най-добре в категориите "Икономика" и "Управление", в които е на 28 място. В "Демокрация" страната ни е на 29 място с 35 точки. Част от тази категория е и медийната свобода, където заема 31 място с 29 точки.

В индикатора "Корупция", част от категорията "Управление", България е на 30 място с 28 точки, като за измерване се използват два различни подиндикатора от изследванията за корупцията на "Прозрачност без граници" и на Световната банка.

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 132

Кръщават улица в София на Панайот Бончев

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 183

81-ви ден на протести: Митинг-концерт на "Орлов мост"

автор:Дума

visibility 216

16 учители от габровско училище са с COVID-19

автор:Дума

visibility 273

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 27

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 101

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ