29 Октомври 2020четвъртък20:02 ч.

Представителите на медиите са забутани в тясно помещение, намиращо се на партера, два етажа по-долу от пленарната зала

Акцент

(Не)Познатата нова сграда на парламента

Журналистите са в изолатор, натъпкани в тясна стая два етажа под пленарната зала

/ брой: 173

автор:Юлия Кулинска

visibility 1525

Емоциите около преместването на народните представители в новата пленарна зала в бившия Партиен дом отшумяха, то вече е факт. Никой обаче не пожела да отговори на въпроса кое и защо наложи напускането на кокетната, елегантна и удобна сграда на пл. "Народно събрание", построена през 1885 г. специално за дом на парламентаризма. Само няколко дни от работата на НС бяха нужни, за да стане ясно, че постройката на пл. "Независимост" е изключително неподходяща за новото си предназначение. Оправданието, че идеята за преместване на парламента в бившия Партиен дом е още от 1995 г., едва ли е необорим аргумент. От тогава са минали повече от 25 години - достатъчни за подготовка. Убедена съм, времето ще докаже, че такова преместване на парламента е поредното недомислие и предателство към държавността, с което ще се запомни управлението на ГЕРБ.

Продължилият близо десет години ремонт на сградата въобще не оправдава 

похарчените милиони

Всъщност, така и не стана ясно колко точно пари са хвръкнали за ремонт и оборудване. Най-често признаваната сума е около 44 млн. лв. От тях около 19 млн. лв. са хвърлени за преустройството на бившата зала "Георги Кирков" в зала "Св. София". Доста пресилени са оценките, че помещението е придобило европейски вид, че е по-просторно и удобно за работата на депутатите от старата пленарна зала. Всъщност, то изглежда доста евтино и дори леко кичозно. Шумно рекламираният стъклен купол - "като в Бундестага", струващ един милион, се оказа не толкова атрактивен и пищен. Пряката светлина, процеждаща се през фолиото, с което е покрит, е доста слаба и недостатъчна. Но най-нелогично и смехотворно изглеждат т.нар. ложи за президента и вицепрезидента и патриарха. Те са набутани в два "килера" от двете страни на президиума.  Обитателите на ВИП местата нямат никакъв зрителен контакт с депутатите, нито пък народните избраници - с тях.

Народното събрание заработи, без цялата сграда да е ремонтирана и да е напълно готова да посрещне нуждите на обитателите си. Управляващите явно доказват правотата на българската поговорка, че "бързата кучка слепи ги ражда". Депутатите гласуват на старите пултове; мониторите, показващи гласуването, също са старите; микрофоните за изказване от място не са монтирани; озвучаването е под всякаква критика. А когато напуснеш лъскавата пленарна зала и облицованите с мрамор фоайета, попадаш сред олющени коридори, небоядисани врати, струпани стари мебели и боклуци. Мръсните прозорци, през които едва се процежда светлина, и тежкият стил на архитектурата на бившия Партиен дом, създават тягостното усещане, че си в 50-те години на миналия век. Съвсем в унисон с управлението на гербаджиите.

    

За да е пълна трагикомедията

сътворена от управляващите, от първия ден на новата сесия на НС достъпът на журналистите до кулоарите е отрязан. В старата сграда на парламента това беше основното място за интервюта и срещи с избраниците. В бившия Партиен дом подобно място не е предвидено. Представителите на медиите са забутани в тясно помещение, намиращо се на партера, два етажа по-долу от пленарната зала. До нея репортерите нямат достъп, защото, както и в останалите помещения на сградата, "преградите" могат да бъдат преодолени само с магнитни карти, с каквито разполагат единствено депутати и служители. А нали мисията на журналиста е да задава въпроси и да търси отговори, а не да е регистратор на това, което му "спускат" управляващите. Дали някой ще каже нещо пред медиите зависи от благоволението на сътрудниците, които често крият подопечните си, защото се страхуват от неудобни въпроси. Единственото място за изявления, но официални, е т.нар. трибунка в централното фоайе. Тя обаче служи, само ако депутатите благоволят да кажат нещо, а не когато журналистите имат въпроси. Поради архитектурата на сградата и начина, по който тя е била строена преди години, обхватът от рутерите вътре е силно ограничен и интернет сигналът е слаб. Почти нулев е и обхватът на мобилните телефони, както и на мобилния интернет. По този начин излъчванията на живо и изпращането на материали до редакциите са почти невъзможни. Оставям настрана проблеми с мониторите, които предават пряко в стаята на журналистите. Те са с размера на кибритена кутийка, картината се губи постоянно, а озвучаването е лошо.

В отговор на питане на депутата от БСП Иван Ченчев за условията за работа на журналистите, парламентарният шеф Цвета Караянчева не видя проблем. Оправда се с ковидпандемията. С въвеждането на извънредното положение през март в предишната сграда на НС журналистите бяха поставени "в изолатор" в една от залите на втория етаж. Но, ако някой депутат искаше да сподели мисли, той се качваше при представителите на медиите. Разговори можеха да се водят и в кулоарите, и в стаите на парламентарните групи. И ако в старата сграда временната изолация бе оправдавана с извънредното положение, а после и с непрестанно удължаващата се извънредна епидемична обстановка, то в новата журналистите са отделени за постоянно. Те дори не са оставени на "вода и хляб", защото и до такива "екстри" нямат достъп. За да си купят кафе, те трябва да напуснат сградата. Климатикът, достатъчното място за писане, за поставяне на лаптопи и друга техника са мираж. Репортерите са натъпкани като сардели в тясното пространство. За дистанция и дума да не става. 

     

Геноцидът срещу медиите

от страна на ръководството на НС не остана незабелязан от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Оттам настояха да бъдат осигури адекватни условия за работа на представителите на средствата за масово осведомяване. "В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация", пишат от АЕЖ. Те заявяват, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава. 

Милата родна картинка на безнадеждност и безвкусица, нарисувана от ГЕРБ, всъщност има своята метафора. Олющената мазилка на една от стените на сградата във вътрешния двор е прикрита с огромен транспарант за 140-годишнината на Народното събрание. Също както властта прикрива с гръмки фрази, хвалби и обещания хилавото си управление, за да не лъсне истината.

И още един символ. В едно от фоайетата е поставен достолепен роял, който напомня за оня, на който са свирили, докато "Титаник" потъва. Дано в нашата реалност корабът на властта да потъне, преди да е изтекъл един кратък човешки живот...

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

С есемеси ще известяват заразени с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 207

Общественици с писмо срещу погазването на човешките права

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 207

Всеки пети в Ивайловград и Маджарово е безработен

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ