22 Февруари 2020събота22:36 ч.

Акценти

100-години Шуменска комуна

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 909

Днес, 20.01.2020 г., се навършват 100 години от началото на управлението на Шуменската комуна. Законово основание за нейното създаване е резултатът от проведените общински избори на 07.12.1919 г., където от всичко избраните 16 съветници в Общинския съвет, 9 са на БКП: Еньо Марковски, Хюсни Хасанов, Вичо Папазов, Крум Арнаудов, Димитър Добрев, Илия Пастърмаджиев, Съби Писков, Васил Калдъръмов, Стефан Енев и Леон Фархи. Първоначално за кмет на Шуменската комуна е избран Стефан Янев, а през 1920 г. - Крум Арнаудов.

Шуменската комуна развива своята дейност в изключително тежка обстановка. Местното  население понася несгодите на втората национална катастрофа от войната. Много са жертвите на фронта, ранените и осакатените. Шуменци още помнят разстрелите на противниците на войната на гарнизонните стрелбища край Кьошкьовете и Топхането. Както в цялата страна, така и тук, върлуват спекулата, разрухата, повсевместната бедност и глад. При такава обстановка Шуменската комуна активно се труди и редовно се отчита пред избирателите си, съобразно своята програма. Членовете й си поставят високи цели - да бъдат "творци на нов живот, със светла красота".

Една от първите и най-важни грижи е изхранването на населението. Противно на правителството, което спира помощите на общините, Комуната в Шумен открива общински фурни, където 1 кг хляб бедните граждани заплащат по един лев, а богатите по 1,92 лв. Комуната организира и зеленчукова градина, където зеленчуците се продават с от 1 до 5 лв. по-ниски цени от пазарните. Заедно и с други помощи, Комуната поема 50% от разходите за изхранване на 16 250 бедни граждани (тогава населението на Шумен е 35 000 души).

Регулирани са общинските данъци и налози. Увеличени са приходите за бюджета 1920-1922 г., като се предвижда това да стане главно за сметка на заможните граждани. От тях (стотина) е следвало да постъпят около 5 400 000 лв. налози.

Комуната разкрива бюро  Социални грижи", което издирва и настанява на работа безработни граждани. Специални грижи се полагат за решаване на жилищния въпрос на бежанците от Тракия, Македония и Добруджа. Още през 1920 г. се взема решение за построяване на "Детска колония" в местността Висока поляна.

Към Комуната, но за сметка на работодателите, е назначен лекар, който наблюдава здравеопазването на работниците в предприятията. Голяма подготвителна работа се извършва по водоснабдяването и благоустройството на града, коригиране на река Поройна, електрификация, като Комуната отпуска 1 000 000 лв.

Тази социална програма и политика на Комуната не се харесва на буржоазната върхушка. По нейно настояване още на 20 октомври 1921 г. окръжният съд в града взема решение да се закрие комуната и през януари 1922 г. тя е незаконно разтурена от централната и местната власт.

Двегодишно й съществуване се превръща в ярка светлина в историята не само на Шумен, но и на България. Тя заслужава нейните замисли и нейните действия да бъдат изучавани и прилагани в управлението на общините и страната.

Тържеството по случай 100-годишнината на Комуната ще се състои на 27.01.2020 г. - понеделник, от 17,30 ч., в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров".

Каним всички съграждани!

От БСП И БАС - Шумен

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ