07 Април 2020вторник17:33 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

100 творби на Роден идват в България

/ брой: 89

автор:Петър Георгиев

visibility 1087

Сто творби на Огюст Роден (1840-1917) - 80 скулптурни фигури от гипс и бронз и 20 рисунки, ще може да видят любителите на големия френски творец в България, съобщи в Стара Загора посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.
Експозицията, собственост на музея "Роден", ще бъде показана в продължение на 4 месеца в залите на Националната художествена галерия. Досега те не са напускали родината на скулптора. Идването им е съпроводено с изключителни мерки за сигурност и при много висока застрахователна цена. Заради крехкостта на материалите не се предвижда пътуваща изложба, уточни културното аташе и зам.-директор на Центъра за сътрудничество и културна дейност Давид Вайзман. Очаква се творбите да бъдат подредени в края на май.
Музеят "Роден" съществува от 1919 г., той е разположен в някогашния хотел "Бирон", където авторът е живял от 1908 г. Негова собственост са 6600 скулптури, 8000 рисунки, 8000 стари фотографии и 7000 предмета на изкуството. Годишно през него преминават над 700 000 посетители.
Това е втората голяма експозиция от Франция, която тази година ще могат да видят българските ценители. Първата бе от 115 работи на родения във Видин, но живял и творил до смъртта си в Париж, Жул Паскин. Тя премина през галериите на пет български града, последни успяха да я видят старозагорци. Само за 10 дни тя бе разгледана от близо 10 000 души, коментира директорът на галерията доц. д-р Марин Добрев. Преди да бъдат върнати картините на частните колекционери, изложбата ще посети и Токио.

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 1332

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1211

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ