05 Май 2024неделя05:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1000 бойци и 48 бойни машини шестваха на парада за 6 май

автор:Дума

visibility 2542

Над 1000 военнослужещи и 48 единици бойна техника участваха в тържествения парад по повод Деня на българската армия.

Президентът Румен Радев прие строя на представителните части на Българската армия и поздрави българските военнослужещи. Преди това, в 9 часа, започна тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, който по традиция предхожда военния парад в София на Гергьовден.

Водосветът бе отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в присъствите на президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия.
 
В 10 часа президентът Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Княз Александър I" в столицата и произнесе тържествено слово.

В парада взеха участие над 1000 бойци от Въоръжените сили. Командващ парада бе заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

Във въздушния компонент на парада участваха вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация: вертолетите Ми-24 и "Cougar” и самолетите "Спартан“, "Пилатус“ и МиГ-29.

На площада преминаха 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба "Военна полиция“ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили: бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес” G 270FB-6, бронирани машини "Хамър”, бойни бронирани колесни машини "Commando select” и "Guardian”, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "ГРАД”, 122 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа”, 122 милиметрова самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танк Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка”, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”, брониран автомобил "SAND CAT”, транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева“ (SA-3) и С-200 "Вега“ (SA-5) и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10).

Клубът за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие“ представи техника от периода на Втората световна война.

За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата имаха възможност да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I“.
 

В парада участваха Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и 10 представителни блока с бойните знамена на: Военна академия "Георги Стойков Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски”, 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба "Военна полиция“.

При изпълнението на националния химн по време на парада бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

На парада присъстваха министър-председателят Борисов,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, висши военни и политици.

Официални гости на тържествата, посветени на Деня на храбростта и празник на Българската армия са също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ