28 Май 2022събота20:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

142 ключа към душата на Толстой

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 2

"Ваш най-покорен слуга Л. Н." - така се подписва най-великият романист в световната литература няколко седмици преди да навърши 24 години. Без да заяви цялото си име и графската си титла, през юли 1852 г. той изпраща свой ръкопис до руското списание "Съвременник" и отбелязва: "...с нетърпение очаквам Вашата присъда. Тя или ще ме поощри да продължа с любимите си занимания, или ще ме принуди да изгоря всичко започнато."

Отговорът на главния редактор Николай Некрасов - изтъкнат писател, поет и публицист, е благоприятен и "Детство" - дебютната повест на Толстой, е отпечатана в списанието, но в цензурирана версия и с променено име. Младият автор е недоволен от намесата и не скрива разочарованието си в последвалата кореспонденция. Преписката между двамата продължава шест години, после спира за цели шестнайсет и след това дълго прекъсване отново е подновена. Прави впечатление как постепенно се променят тонът между двамата, настроенията в писмата. Основната им тема обаче винаги е една и съща - литературата. 

В 31-те тома с кореспонденция на Лев Толстой запазените писма до Некрасов са 34. Шестнайсет от тях излизат за първи път преведени на български език от Петрана Пасева в сборника "За писането", научи ДУМА от Елена Кръстева. Книгата е с логото на издателство "Лист" и включва 142 писма на гения, оставил на поколенията шедьоврите "Война и мир", "Ана Каренина", "Възкресение". Сред получателите им, освен Некрасов, са още двайсет изтъкнати имена на руската литературна мисъл - Тургенев, Фет, Бунин, Дружинин, Островски, Херцен, Горки, Боборикин... Публикувано е и едно писмо до композитора Салтиков-Шчедрин. 

Четем писмата на Толстой и надзъртаме в душата му: на 28 март 1857 г. Лев Николаевич пише на Тургенев: "Но ако можех да повярвам в тази възможност, бих Ви доказал, че също мога да обичам. Посвоему - но мога, чувствам го, макар да се усмихвате иронически, печално, безнадеждно. Прощавайте, любезни друже, и моля Ви, не се старайте да натъкмите написаното тук към общото мнение, което вече сте си съставили за моята персона. Човекът е хубав с това, че понякога прави неща, които никак не очакваш от него - и както старата кранта от време на време губи самообладание, понася се из полето и започва да подскача, така и аз в сегашното си душевно състояние съвсем неочаквано и странно, но искрено подскачам."

Четири години по-късно - през октомври 1861-ва, епистоларният диалог между двамата е достигнал друго ниво: "В писмото си Вие наричате постъпката ми безчестна, а освен това лично ми казахте, че "ще ми разбиете мутрата", и аз Ви моля за извинение, признавам се за виновен - и се отказвам от предизвикателството", пише Толстой. 

В послеслова си към изданието на "Лист" поетът Иван Ланджев, доктор по руска литература, отбелязва: "Тази кореспонденция ни дава вълнуващата възможност да "присъстваме" в разговорите между класиците. И няма по-добро напомняне, че достолепните писателски фигури от портретите на Репин са всъщност живи хора, суетни и честолюбиви съвременници, които ценят приятелството, но и съзнават неизбежната конкуренция помежду си."

Сборникът с писма на Толстой е втората книга на "Лист" с кореспонденция на бележити автори, посветена на литературата, след сборника с писма на Чехов, излязъл през 2019 г. Корицата и дизайнът на книгата са на Костадин Кокаланов.

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 482

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 432

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 326

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ