24 Юли 2021събота03:59 ч.

15 106 софиянчета остават извън градините

Умишлено по документи се раздуват групите, за да се докаже, че места има, заявиха от Дискусионния клуб за социална и местна политика

/ брой: 54

автор:Искра Милева

visibility 1326

За 15 106 деца няма да стигнат местата в детските градини, пресметнаха от Дискусионния клуб за социална и местна политика. Цифрата е извадена от електронната система за кандидатстване в яслите и градините. Общо регистриралите се са 23 869, а Йорданка Фандъкова обяви, че свободните места са 8763, заяви секретарят на клуба и общински съветник от БСП - Борис Цветков.
За да докажат, че все повече деца са настанени в градини, по документи умишлено се раздуват групите, заяви Николай Белалов. Той даде пример за група, в която на хартия са били записани 86 деца, което е пет пъти над нормалното. Сигналът е дошъл от майки, които не могат да запишат децата си в градина.
Реално построените нови детски градини за последните четири години са 10, а не както бе обещано през 2008 г. - 17. В тогавашната програма за развитие на общината от 2008 г. до 2011 г. като приоритет е записано изграждането на 17 нови детски заведения и 20 разширения. Белалов обаче подчерта, че от тези 10 градини три са за децата на военните и парите са дадени от държавата.
Пари има, обещания има, терени има, но заключението е, че нищо не се прави, заяви Борис Цветков. Той попита и защо в много сгради, строени за детски заведения, в момента се помещават общински служби. Такъв е случаят с градината в жк"Младост" 1. Сградата е била върната на общината от предното правителство именно защото е строена за детска градина. Платен е скъп ремонт, а в крайна сметка тя не се ползва по предназначение, заяви Цветков. В район "Изгрев" общинската администрация също е настанена в двуетажна сграда за градина. В "Люлин"6 общинска детска градина се ползва за нуждите на частно училище, което плаща символичен наем на общината. Само таксата от едно дете в частна градина или училище може да покрие наема към общината, коментираха от ДКСМП.
В същото време не се изпълняват обещанията за ново строителство, коментира Цветков. Той даде пример с изваден от капитала на общинското дружество "Озеленяване" имот. Теренът е определен за строителството на градина с решение на Столичния общински съвет от 2007 г., а от "Озеленяване" все още си държат лопатите там, заяви съветникът. Същото се случва и с четири имота, извадени от капитала на "Софийски имоти". Обещаната градина в "Слатина" пък се оказала в крайна сметка само детска площадка. Хората разказаха, че преди изборите се строяло денонощно, но градина в момента няма, продължи Цветков. В "Дружба" 1 и 2 положението е същото. "Явно терените се пазят за нещо друго", коментира Николай Белалов. Той допълни, че Столичната община очаква проблемът да се реши с вече започналото намаляване на раждаемостта.

Парадокс


От септември се очаква да влязат в сила законовите промени, с които петгодишните деца да трябва задължително да ходят на градина, или така наречената предучилищна подготовка, заявиха от ДКСМП. Оттам подчертаха, че дори се предвиждат глоби за родителите, които не спазят закона. До момента обаче не е осигурена базата за 392 от 695-те чакащи деца в тази възраст. По предварителни прогнози през следващата година бройката на децата ще достигне 1607.
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ