17 Октомври 2019четвъртък23:48 ч.

15 премиери подготвя НАТФИЗ за новия сезон

Академията продуцира професионалното развитие на завършилите образованието си творци, през септември ще бъдат представени още три проекта

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 1209

След успешното дипломиране на Випуск 2019 игралният репертоар на Театър НАТФИЗ и Куклен театър НАТФИЗ се разделя с 10 заглавия - "Ние, духовата музика!", "Хора с куфари" и "Вечер на Гласа" (клас проф. д-р Атанас Атанасов), "Процесът" и "Черна дупка" (клас проф. Иван Добчев), "Луна с вкус на нар" и "Нова земя" (клас проф. д-р Петя Цветкова) и "Таласъма Тропалан", "Бяла приказка", "Седемте козлета и вълкът" (клас доц. Майя Енчева). НАТФИЗ се надява поне част от заглавията да продължат живота си след пренасяне на професионалните театрални сцени в страната.
От предходния сезон ще се играят "Тигърчето Спас" и "Принцесата и скъсаните обувки" (клас проф. Жени Пашова), "Кръв и власт" и "Зверското синьо" (клас проф. Стефан Данаилов), "Ромео и Жулиета" и "Платонов" (клас доц. д-р Пенко Господинов), "1001 страсти" (клас доц. Александра Хонг) и "Papas in motion" (клас проф. д-р Атанас Атанасов), който се пребори за още една година сценичен живот с новата проектна програма на НАТФИЗ. До края на май 2020 г. към тях ще се присъединят още 15 премиери - някои от които копродукции, научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО на академията.
Първите попълнения за голямата сцена на Театър НАТФИЗ в началото на октомври ще бъдат двата спектакъла на студентите на доц. д-р Пенко Господинов - "Дон Жуан" от Молиер, постановка Пенко Господинов, и "Лейди Макбет от Мценска околия" от Николай Лесков, постановка Максим Маламедов. Вторият проект се реализира по протокола за сътрудничество между НАТФИЗ и ГИТИС. По същото време студентите на проф. Стефан Данаилов ще излязат с премиерата на "Слуга на двама господари" от Карло Голдони в постановка на Стефан Данаилов и под режисурата на д-р Росица Обрешкова. Репертоарът на голямата сцена ще бъде завършен от танцово-пантомимичния спектакъл с работно заглавие "Българска мистерия", чийто сценарист и автор на либретото е самият ректор проф. д-р Станислав Семерджиев, а постановчик е д-р Маргарита Божилова.
По традиция камерната 47 сцена представя работата на третокурсниците на НАТФИЗ. На нея проф. Пламен Марков ще представи студентите си в спектакъл - по две едноактни пиеси "Птици" и "Бум в неделя" на Константин Павлов и "Паночка" от Нина Садур, по повестта "Вий" на Н. В. Гогол. Последният ще бъде реализиран в копродукция с Драматичния театър "Стефан Киров" в Сливен и ще се играе на две сцени. Младежкият театър "Николай Бинев" ще съпродуцира друг проект на Театър НАТФИЗ - "Книга за джунглата" по Ръдиард Киплинг, на класа на проф. д-р Ивайло Христов.
В рамките на учебната година от студентите му се очакват още две премиери в постановка на Мартин Киселов - "Дванайсета нощ" от Шекспир на голяма сцена и "Любовна отрова" от Ерик-Еманюел Шмит на сцена 47. Репертоарът на камерната сцена ще бъде допълнен от танцовия спектакъл на доц. Ясен Вълчанов, над чието заглавие все още се работи.
Благодарение на започналата тази година "Проектна програма", чрез която НАТФИЗ продуцира професионалното развитие на завършилите образованието си творци, в репертоара на Театър НАТФИЗ ще влязат още три проекта, които ще бъдат публично представени през септември.
До края на 2019 г. Куклен театър НАТФИЗ ще обнови афиша си с импресията за възрастни "Кръговрат" в постановъчното решение на проф. Жени Пашова и д-р Михаела Тюлева и кукления спектакъл за деца на проф. Боньо Лунгов и доц. д-р Константин Каракостов по приказки за Хитър Петър.

Масови жалби от лошо качество на водата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 200

Може да загубим пари за магистрала "Струма"

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 200

Чехът Келнер е останал единствен кандидат за БТВ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Лидерите на ЕС одобриха сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 14

Турция се съгласи на петдневно примирие в Сирия

автор:Дума

visibility 27

ЕС и Великобритания имат сделка за Брекзит

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 200

Румънската опозиция получи мандат

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 200

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ