25 Юли 2021неделя11:29 ч.

Юбилей

150 уникални експоната за Иван Вазов

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 1835

Във фоайето на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" е открита изложба, която включва над 150 малко известни експонати от фонда на Националния литературен музей, свързани с живота и дейността на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Изложбата включва вещи и предмети, принадлежали на народния ни поет, включително неговите... очила; мастилницата, в която е потапял своето перо, за да напише безсмъртните си творби; десетки оригинални ръкописи на емблематични произведения на писателя като повестта "Хъшове", "Под игото"; също толкова писма, включително до Евгения Марс; снимки, които документират местата, където е живял и работил Иван Вазов - Букурещ, Одеса, Берковица, Сопот, София; негови портрети, от които виждаме как с възрастта той се е променял, запазвайки познатото на всички ни излъчване на благородство и аристократизъм. Уникални в известен смисъл са множеството снимки на фамилията Вазови, на които са майката Съба Вазова, самият Вазов - заедно с братята си Борис, Георги и Кирил, изтъкнати български държавници и общественици.
Особен интерес представляват поздравителните адреси до националния ни поет по случай честването на първия му юбилей през 1895 г. и на неговата 50-годишна творческа дейност през 1920 г., първото издание на романа "Под игото" на френски език и пр. Изложбата е посветена на 160-годишнината от рождението на класика патриарх на националната ни книжнина.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 359

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 317

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1541

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 706

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 505

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 474

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ