09 Юли 2020четвъртък23:10 ч.

16 млрд. евро влизат в икономиката от ЕС

През следващите 6 години България ще внесе в общия бюджет едва 15% от тази сума

/ брой: 182

автор:Станка Динева

visibility 2150

Близо 16 млрд. евро ще получи България от Европейския съюз в периода от 2014-2020 г. От тях 9,849 млрд. евро ще дойдат по седемте оперативни програми. Останалите над 6 млрд. евро са за директни плащания за земеделските производители, за свързване в Европа и за трансгранично сътрудничество. Това съобщи вицепремиерът, отговарящ за управление на средствата от ЕС, Илияна Цанова при представянето на Споразумението за партньорство с Евросъюза. Основната част от работата по подготовката и съгласуването му беше изнесена от Зинаида Златанова, вицепремиер по еврофондовете от правителството на Пламен Орешарски. По него работи и кабинетът "Борисов", и служебното правителство на Марин Райков, припомни Цанова.
До края на месеца споразумението ще бъде официално подписано на специална церемония в Брюксел, съобщи Цанова.
Парите, които България внася в общия европейски бюджет, представляват едва 15% от средствата, с които ще разполага през следващите шест години. Ако страната усвои 95% от парите, те ще доведат до 8,7% ръст на БВП. Средната номинална заплата би се увеличила с 37,2%.
България е поела ангажимент да хармонизира законодателството си за обществените поръчки с това на ЕС и да въведе система за електронни обществени поръчки до декември 2016 г. При неуспех ЕК може да спре парите по всички оперативни програми.
1,6 млрд. евро са предвидени за жп-сектора - релси, влакове, магистрали и пътища първи клас,  метро. За пречиствателни станции и ВиК, разделно събиране на боклук и завод за преработването му, за защита от наводнения, опазване на въздуха и по "Натура 2000" са заделени 1,5 млрд. лв. С 1,3 млрд. евро ще разполага България, за да направи енергийно ефективни болници, училища, университети, детски гради и жилища. Бизнесът ще може да разчита на 1,2 млрд. лв. за нови технологии, иновации и навлизане на нови пазари. Почти 600 млн. евро са предвидени за наука, образование и борба с ранното отпадане от училище. Над 900 млн. са заделени за заетост, социални услуги, подкрепа на пазара на труда и др. Морският сектор ще може да усвои 88 млн. евро. Освен 5,3-те милиарда за преки плащания на декар площ, земеделските стопани ще могат да кандидатстват и по проекти за 2,3 млрд. евро.
 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 119

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 98

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 56

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 48

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 586

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ