03 Юли 2020петък13:08 ч.

181 са досъдебните производства за престъпления по изборите

/ брой: 269

автор:Мила Христова

visibility 1299

Образувани са общо 181 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес, призна вчера от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на питане на депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов. От общия им брой 128 са престъпления срещу политическото право на гражданите, обобщи вицепремиерът.
"Много бих се радвал, ако темата продължи да има и парламентарен дебат, и решение. Вече имах възможност да коментирам, че част от текстовете на Изборния кодекс дават дефект при реалното им прилагане в практиката. Затруднява изборния процес", каза Дончев. По думите му е имало дискусия на обществения съвет на ЦИК, откъдето е дошло добро предложение политическите сили да имат правото и възможността да излъчат представители на различни нива в изборните администрации, но да имат например професионален секретар, който да гарантира грамотност.
"Българските граждани станаха свидетели на "мръсни избори", но това не са мои думи, а на министър-председателя и на водача на опозицията", каза Божинов. По думите му законът забранява отварянето на чувалите с бюлетини и избор на документи. "Когато не се спазват законите, се рушат устоите на държавата. Страстта за власт поражда друга лавина от страсти, която има днешни измерения. Питах министъра на вътрешните работи дали ще установи някой произхода на парите, с които се купуват изборите. Никакъв резултат няма да получи българският народ", каза Божинов.
В дуплика Томислав Дончев отговори, че се надява всички отговорни институции да си свършат работата и да има осъдени. "Когато демокрацията се заменя с пари и плащане, това е край на демокрацията", смята и той.

Юли ще е идеален за море

автор:Дума

visibility 0

4 км опашка на „Кулата“ от рано сутринта

автор:Дума

visibility 64

Отиде си Пенка Калинкова

автор:Дума

visibility 140

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 417

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 275

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 918

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ