18 Май 2024събота17:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2000 души иска да съкрати кандидатът за ВМЗ

"Емко" ЕООД не подаде обвързваща оферта вчера, агенцията за приватизация удължи срока до понеделник

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 20

Шоково съкращение на персонала е поискал единственият кандидат-купувач на ВМЗ, съобщиха от КНСБ вчера. Собственикът на "Емко" ЕООД Емилиян Гебрев бе в Сопот, за да преговаря с представителите на КНСБ и "Подкрепа". Той е поискал синдикатите да дадат съгласие за съкращение на 2000 души и от 3200 да останат само 1200 оръжейници. Гебрев е предложил от Колективния трудов договор да отпадне разписаната процедура за съкращаване на персонал. КНСБ са категорични, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат-купувачът е запознат с приетата от парламента Стратегията за приватизация и с процедурата за продажба на ВМЗ, в които има социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.
Заради изненадващите предложения на кандидата, президентът на КНСБ Пламен Димитров е провел разговор с министъра на икономиката Делян Добрев, който категорично е заявил, че Стратегията за приватизация на ВМЗ е в действие и ще се прилага.
Добрев очакваше до 15 ч. кандидат-купувачът да подаде обвързваща оферта в Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Това обаче явно не се случи, тъй като около 16 ч. агенцията разпространи съобщение, че удължава срока до 15.00 ч. в понеделник.
Служителите на завода продължиха стачните действия и вчера. Освен парите, които предприятието им дължи, работниците искат и гаранции, че ще има работа. Заводът не е изплатил по две заплати и два аванса на служителите, като от 14 януари авансите ще станат три. ВМЗ дължи на работниците близо 2 млн. лева.
ДУМА припомня, че "Емко" остана единствен кандидат за ВМЗ, тъй като само това дружество отговаряше на условието да има оборот от поне 120 млн. лв. за последните три години. Другият кандидат - "Дунарит", имаше малко над 96 млн. лв., а третият - "Сейдж", не отговаряше на изискването да е производител.
Емилиян Гебрев създава "Емко" ЕООД през 1992 г. Фирмата е производител на малокалибрени оръжия. По информация от сайта на "Емко" в дружеството работят 419 души, а през 2010 г. тя е увеличила печалбата си с 409,95% до близо 18 млн. лв. при малко над 3,5 млн. лв. през предходната година.

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1025

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1151

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1191

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1032

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1246

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1183

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1028

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ