29 Април 2024понеделник14:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2010-а ще е рекордьор на природни аномалии

Метеоролозите имат пари само до октомври, бюджетът на НИМХ е намален с 1,5 млн. лв.

/ брой: 183

автор:Веселка Венкова

visibility 1658

В 12 поредни години учените отчитат аномалии в климатичните промени, но 2010 според тях ще е рекордьор по високи температури и обилни валежи. Екстремните метеорологични ситуации в различни части на Европа доведоха до природни бедствия, загинаха десетки хора в Чехия, Полша, Германия. Това посочи изпълняващият длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН доц. Георги Горчев. Тези факти налагат адаптиране на различни сектори от икономиката и агробизнеса у нас към условията на променящия се климат, категорични са учените.
Симптомите на глобалното затопляне - меки, зими, температури над нормата и обилни валежи (100 л дневно при норма 50-80) водят до нужда от екстремни реакции, посочи доц. Валери Спиридонов. С 1.2 градуса над нормалната е била температурата през последната зима, а последните валежи надвърляли месечните норми за по-малко от денонощие. През юли 2010 г. валежите са били 300% над нормата. Спиридонов подчерта, че затоплянето след 1990 г. е очевидно, а тенденцията към обилни валежи през последните десет години ескалира, което не изключвало периоди на трайно засушаване.
От анализа на учения се разбра, че с 2 градуса ще се повиши температурата до 2050-а, а валежите с 10-15%, което ще води до засушавания в Югоизточна България. До 2100 г. равномерното покачване на температурите щяло да стигне 3-3.5 градуса.
Климатичните промени налагат преразпределяне на агрометеорологичните ресурси, земеделие с мисъл за втори култури и преструктурирането му по области, адаптация, съобразена с науката, обясни доц. Веселин Александров. Той препоръча да се прекрати практиката за отглеждане на оборотни култури, а да се приложат най-добрите земеделски практики, сортове и хибриди и да се увеличават поливните площи у нас.
На този климатичен "фон" НИМХ при БАН е с намален с 1,5 млн. лв. бюджет до края на 2010-а и парите ще стигнат само до октомври, заяви доц. Горчев. Ще спрат дейностите, свързани с ранните предупреждения, а прогнозите за реките ще се редуцират до 50 на сто, защото вече били направени всички възможни съкращния и персоналът - сведен до минимум.
Прогнозата е малка част от дейността на научноизследователската и научноприложната дейност на НИХМ, свързана с изучаването на промените в климата в регионален и глобален мащаб. Това подчерта доц. Георги Горчев обяснявайки, че родните синоптици работят в съответствие с препоръките и решенията на Световната метеорологична организация към ООН, обединяваща 189 метео- и хидрометеорологични служби в света.

Опасно ли е повишеното ниво на озона в Пловдив?


Този въпрос зададе ДУМА на учените от НИМХ поради зачестилите съобщения за повишени нива на озона в атмосферния въздух под тепетата. Приземният озон не е особено полезен, но не е и толкова страшен, каза доц. Валери Спиридонов. Индикатор е за нещо, което там става, а видяхте  нашите анализи - те показват, че в този район има тенденции към повишаване на озона, на серните и азотните окиси, както и на температурите. Може би е свързано с това, че тези дни времето стана малко по-топло, обясни зам.-директорът на НИМХ.
 

БСП успя да запази работните места в мините

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 81

"Боташ" не иска прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 81

Новите двуетажни влакове пристигат през 2026 г.

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 81

Fitch очаква политическата криза пак да отложи еврото

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 81

Хиляди испанци подкрепиха Санчес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 81

Нелегални мигранти с менте лични карти

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 81

САЩ и Китай трябва да са партньори

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 81

Накратко

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 81

Загинал на работа

автор:Аида Паникян

visibility 210

/ брой: 81

Маските паднаха

visibility 205

/ брой: 81

Украйна – камикадзе на САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 199

/ брой: 81

БСП е алтернатива за развитието на България

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 81

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ