24 Януари 2021неделя15:36 ч.

2014 г.: 3,6 млрд. евро за безработни младежи

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 986

Европейската комисия обяви откъде ще намери пари за борба с младежката безработица и за ангажимента на европейските лидери за създаване на европейска гаранция. Тази система за младежка заетост работи сега само в Швеция и Австрия и е финансирана чрез техни национални средства.
Парите за младежката гаранция ще могат да се ползват от регионите, в които младежката безработица през 2012 г. е била над 25% от всички, търсещи работа. Половината от тях ще бъдат "свежи пари", отпуснати целенасочено от бюджета. Останалите ще са резултат от пренасочване на средства от съществуващи фондове и програми.
През 2014 г. ЕС ще похарчи 3,6 млрд. евро за борба с младежката безработица, или 60 на сто от целия бюджет на инициативата. 1,8 милиарда от тях ще бъдат собствен бюджет, а останалите ще се пренасочат от други програми. Най-големият дял от тях ще дойде от фондовете за териториално развитие и сближаване (640 млн.), от новия механизъм за "Свързване на Европа" (471 млн.) и от Европейския социален фонд (170 млн.).
Общо ЕС планира да вложи 6 млрд. евро в инициативата за младежката гаранция (осигуряване на работа, стажове или преквалификация на всички, завършили образованието си, които до 4 месеца не могат да намерят работа). За да постигне бърз ефект в решаването на проблема, засягащ вече една четвърт от 26 милиона безработни европейски граждани, ЕС смята да изтегли парите през първите 2 г. от периода. Няма яснота дали след 2015 г. финансирането ще продължи и ако това бъде решено, откъде ще се вземат средствата.
"Не бива да се създават прекалени очаквания за европейско финансиране на схемите за младежка гаранция. Основната тежест ще е за страните членки, които трябва да направят значими реформи на трудовите си пазари. Европейското финансиране може да е само подкрепящо тези усилия", предупреди европейският комисар за бюджета Януш Левандовски при представянето на проекта за разходите на съюза през 2014 г.

(От блога на Ивайло Калфин)


 

11 от 1 млн. ваксинирани получили алергична реакция

автор:Дума

visibility 23

Протест пред сградата на Министерски съвет

автор:Дума

visibility 103

Доставят още 14 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

автор:Дума

visibility 242

Лавина уби скиор над Банско

автор:Дума

visibility 230

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 639

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 798

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 773

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 346

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ