03 Май 2024петък10:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2014 - важна година за НАТО

След края на мисията в Афганистан Алиансът залага на провеждането на редовни мащабни учения, за да са "способни страните членки да посрещат предизвикателствата на XXI век"

/ брой: 250

автор:Кристиела Симеонова

visibility 199

Ако преди време някой ми беше предрекъл, че някога ще посетя щабквартирата на НАТО в Брюксел, щях да се засмея. Толкова невероятно ми звучи. Но ето ме точно там - пред паметника, олицетворяващ емблемата на НАТО, и веещите се знамена на страните членки на Алианса. Наоколо са немного високите и семпли сгради на НАТО, които нямат нищо общо с внушителната архитектура на евроинституциите, също помещаващи се в европейската столица Брюксел. Заедно с групата от 30-ина чуждестранни журналисти, двама от които от България, имахме честта и удоволствието по покана на НАТО да посетим централата на пакта във връзка с двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки. Нашата страна беше представена от посланика ни в Алианса Иван Найденов.
На серия от брифинги - ден преди министерската среща, ние, журналистите, имахме възможността да получим доста полезна информация за основните цели в работата на Алианса, както и да поговорим с представители на НАТО. Началото на серията брифинги даде говорителят на пакта румънката Оана Лунгеско, представяйки основните проблеми в дневния ред на предстоящата среща на министрите. Фокусът в работата на Алианса е върху отбранителните способности, как да останем стабилни и силни след 2014 г., когато нашата най-голяма операция ще приключи, подчерта Лунгеско. Преди това предстои подписване на двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Афганистан. В интересното си изложение тя обърна внимание и на сътрудничеството НАТО-Русия, изтъквайки прозрачността като основен фактор в отношенията помежду им. За прозрачността говориха впоследствие пред журналистите и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като и министрите на отбраната на Русия и САЩ Сергей Шойгу и Чък Хейгъл.
Русия цели да сътрудничи със западните сили по въпросите на сигурността, но се нуждае от гаранции, че американският противоракетен щит в Източна Европа не е насочен срещу държавата ни, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред препълнена с журналисти зала след Съвета Русия-НАТО. Нашите опасения относно европейските програми за ПРО не бяха взети под внимание, подчерта Шойгу, добавяйки, че Москва не разполага с достатъчно предвидимост по отношение на плановете на САЩ и НАТО за ПРО. Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви от своя страна пред журналисти, че в края на този месец ще бъде базирана противоракетна система "Иджис" в Румъния.
По думите на Шойгу, взаимноизгодно сътрудничество ще допринесе за укрепване на сигурността във всяка страна. Многото общи интереси между НАТО и Русия подчерта пред журналисти и министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл. От пресконференцията му стана ясно, че заедно с министър Шойгу са се договорили да провеждат редовни видеоконференции помежду си.
Но нека продължа с не по-малко интересните брифинги от първия ден в централата на НАТО... Говорителят на Алианса подчерта, че бюджетите за отбрана са твърде ниски. Повлияни от икономическата криза, страните редуцират бюджетите си за отбрана. Естония е пример за страна, която го е увеличила, достигайки 2% от БВП. Разликата в средствата за отбрана между САЩ и Канада, от една страна, и ЕС, от друга, продължава да расте. Сега, когато икономиката започва да се възстановява, трябва да се реинвестира в отбранителните способности, призова Лунгеско.
Запитана дали НАТО ще съкрати контингента си в Косово, говорителят на Алианса заяви, че този въпрос не стои на дневен ред в момента. След предстоящите избори НАТО внимателно ще оцени ситуацията в страната. Въпросът, който най-много вълнуваше журналистите, бе за тревогите на НАТО, породени от решението на Турция да закупи китайската противоракетна система ЗРК HQ-9 с далечен обсег на действие. Това, което е важно за нас, е дискусията, подчерта говорителят на НАТО.
Всеки съюзник е свободен да избира сам източника си на оборудване. Стига той да отговаря на стандартите на НАТО, това пък заяви канадецът Пол Саворьо, ръководител на секцията по отбранителни способности. Приемаме Китай като потенциален партньор, подчерта Саворьо. По думите му проблемът в сътрудничеството за ПРО е по-скоро от технологично естество.
В интересен и непринуден разговор се превърна срещата ни със Саворьо. Всъщност способностите на самата организация НАТО са твърде малки - големи са способностите на съюзниците, твърди канадецът. По думите му усилията на НАТО са насочени именно към убеждаването на съюзниците в това. Ключовият въпрос в работата на НАТО е как Алиансът да реагира най-подготвено и адекватно на променящите се предизвикателства пред сигурността.
Приключването на мисията в Афганистан Саворьо определи като следващото голямо предизвикателство пред НАТО на ниво политика и способности. Досега силите на пакта бяха фокусирани върху Афганистан, другите проблеми бяха оставени настрана. Дошло е времето, когато вниманието трябва да се пренасочи върху отбраната на самите страни, върху способността за управление на кризи, върху сътрудничеството в сферата на сигурността. Да си отидем вкъщи, призова Саворьо. Изграждането на способни сили продължава да бъде един от приоритетите на Алианса.
Не липсваше и въпросът за отношенията между НАТО и Русия. Русия е наш приятел, наш партньор, подчерта Саворьо. Относно военните способности на Русия, проведените мащабни учения Запад 2013 и военната й реформа, той заяви, че това, че една страна увеличава своите отбранителни способности, не е причина за тревога.
Във връзка със стремежа на НАТО за съсредоточаване върху ученията Саворьо разказа за предстоящото през 2015 г. широкомащабно учение като част от т.нар. инициатива Свързаност на силите. Испания, Португалия и Италия са предложили да бъдат домакини на учението.
Тъжна обаче е равносметката относно финансовата страна на отбранителните способности на страните членки на НАТО. Когато съкращаваш бюджети, не можеш да съкращаваш хора, тогава съкращаваш проекти, подчерта Саворьо. В тази връзка той в общи линии разясни и основните принципи на т.нар. Интелигентна отбрана, концепцията на която бе представена официално на срещата на върха в Чикаго. Това е интелигентният начин на НАТО да каже на съюзниците, че в условията на намалени национални бюджети и орязани разходи за отбрана трябва да работят заедно и да обединяват ресурсите си, за да може Алиансът да поддържа и развива отбранителните си способности.
2014 г. е голяма година за НАТО. Година на промяна за бъдещето на Афганистан, твърди друг канадец - Ричард Фрох, заместник-помощник на генералния секретар от дирекцията по операциите, който много описателно ни разясни подробности относно мисията на НАТО в Афганистан, проследявайки основните положения в тази програма. До края на 2014 г. операцията ИСАФ приключва. В нея сега участват 49 държави, включително 21 партньорски. След това мисията на НАТО, изрично подчерта Фрох, вече няма да е бойна. Мисията, която ще замести ИСАФ, а именно АНСФ, ще бъде повече на институционално ниво. Задачата на силите на НАТО ще бъде да обучават, съветват и асистират след 2014 г. в Афганистан, за да бъдат сигурни страните от Алианса, че афганистанските сили ще се справят сами в поддържането на сигурността в бъдеще.
Сред откритите въпроси е стойността на бъдещата мисия, както и как финансовата тежест ще бъде разпределена между участниците в операцията. От изключително значение ще са предстоящите догодина избори в Афганистан, които ще бъдат организирани изцяло от местните власти.
Съвсем естествено възникна и въпросът каква е гаранцията, че след приключването на ИСАФ в страната няма да избухне гражданска война. Фрох изрази своя оптимизъм за бъдещето на Афганистан, подчертавайки, че НАТО има още година, за да подготви афганистанските сили за сигурност.
След интересните брифинги последва работен обяд, чийто домакин бе Тед Уайтстед, зам.-помощник генерален секретар за публична дипломация. В приятната атмосфера се срещнахме и с представител на делегацията на България.
Финалът на интересния и ползотворен първи ден в щабквартирата на НАТО бе поставен от срещата ни с бившия говорител на НАТО от времето на Косовската криза Джейми Шей, сега заместник-помощник генерален секретар за възникващите предизвикателства пред сигурността. Акцент в разговора ни с него бе нарастващата заплаха за киберсигурността. От първостепенно значение е защитата на собствените мрежи на Алианса. А национална отговорност на всяка страна е да инвестира в киберотбраната. НАТО може, а и трябва да съветва и помага при изграждането на отбранителните способности на съюзниците в тази сфера. А всичко това ще се постигне чрез обмен на информация, разузнаване и споделяне на добри практики сред съюзниците.
Така след първия ден в централата на НАТО, натрупали много впечатления и информация, бяхме готови за пълноценното отразяване на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО. Все пак и работа трябваше да свършим...
Трите дни отминаха неусетно. Удовлетворени от ползотворната работа в щабквартирата на пакта, се отправихме към сектора на българската делегация в НАТО, където бяхме топло и сърдечно посрещнати. Запознахме се с част от хората, които отстояват интересите на страната ни, обменихме впечатления от изминалата министерска среща. След 3 дни, потопени в изключителната работна атмосфера в централата на Алианса, където приветливи хора, макар и затрупани с работа, намират време да ти се усмихнат, след безброй натрупани впечатления преминахме за последно през пропуска на щабквартирата... Вече ми липсват дори и досадните мерки за сигурност, на които бяхме подлагани всеки ден...


Расмусен (вдясно) и министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу (вляво). Генералният секретар на Алианса отбеляза, че сътрудничеството между НАТО и Русия е по-голямо отвсякога. Различията по въпроса за ПРО обаче остават...


В края на 2014 г. мисията на НАТО ИСАФ приключва и афганистанските сили поемат сами контрола по сигурността в страната

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ