28 Март 2024четвъртък15:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Футболистите на Аржентина спечелиха Световната купа за трети път след дузпи с Франция (7:5) на финала в Катар, Снимка БТА

Футбол

2022-ра - годината на Аржентина и Меси

У нас продължи доминацията на Лудогорец, Левски с първи трофей от 13 години

/ брой: 250

автор:Владимир Николов

visibility 445

Владимир НИКОЛОВ


Апотеоз на отминаващата 2022 г. безспорно бе Мондиалът в Катар, проведен съвсем в края й.

За първи път

Световното първенство се игра през зимата, за първи път в Близкия изток, за първи път толкова компактно - само на осем стадиона, разположени в радиус от 50 км, и за последен с 32 отбора.

Следващият Мондиал 2026 г. ще е в три държави (САЩ, Канада и Мексико), в 16 града на 16 стадиона и с участието на 48 страни, т.е. всяка пета от членуващите във ФИФА държави.

Независимо от слабия интерес на местните, Мондиалът в Катар се превърна в празник за привържениците на другите отбори. Само на финала присъстваха 50 000 аржентинци.

Още преди провеждането Катар беше критикуван от Западния свят заради погазването на човешките права, неравноправието на половете, незачитане правата на сексуалните малцинства, експлоатацията при използването на чужденци като работници при изграждането на стадионите и инфраструктурата. Затова западните държави призоваха за политически бойкот на първенството, но президентът на Франция Еманюел Макрон го наруши на два пъти, като летя за полуфинала с Мароко и за финала.

Самият финал между двукратните световни шампиони Аржентина и Франция се превърна в

дуел между Лионел Меси и Килиан Мбапе

и завърши 3:3 след шоу в стил "Гол след гол". Французинът отбеляза всичките три попадения за отбора си, беше точен и при дузпите. И грабна "Златната обувка" за голмайстор на Мондиала.

Меси остана с гол по-малко, но безапелационно заслужи "Златната топка" за най-добър футболист на Мондиала. При дузпите южноамериканците показаха по-здрави нерви. От бялата точка точни бяха Меси, Пауло Дибала, Леандро Паредес и Гонсало Монтиел. За Франция от 11-ия метър отбелязаха Мбапе и Рандал Коло Муани, а Кингсли Коман и Орелиен Чуамени пропуснаха. Вратарят Емилиано Мартинес отново показа дузпаджийски нюх и хвана удара на Коман.

"Албиселесте" триумфираха за трети път

в историята след домакинския Мондиал през 1978 и Мексико 1986.

Меси подобри и рекорда на Лотар Матеус за най-много мачове на световни финали (вече 26), а на 35 години и 157 дни спечели единственото липсващо отличие в пребогатата си кариера - Световната купа. Мнозина очакваха, че Бълхата ще приключи кариерата си в националния тим, след като сбъдна мечтата на живота си, но треньорът Лионел Скалони обеща да "запази място" за адаша си и в състава за Мондиал 2026.

Компактното провеждане на първенството - 64 мача само за 29 дни и само на 8 стадиона в радиус от 50 км, позволи на феновете за първи път да наблюдават повече от един мач на ден.

Мароко спечели симпатиите

на всички, като стана първата африканска футболна сила, достигнала полуфинал на Световно първенство.

Разочарованията също не отсъстваха. Най-вече с отсъствието на 4-кратния световен шампион Италия, но в течението на турнира отпаднаха и други велики футболни сили - Германия, Испания, Англия, Бразилия, Белгия, Дания и Нидерландия.

Интересът на местните не бе толкова голям, но първенството не бе лишено от колорит, най-вече заради темпераментните фенове от Латинска Америка, Африка и арабските държави. Японските привърженици пак впечатлиха с културата си, като почистваха трибуните след мачовете на любимците си.

Забраната за продажба на алкохол сведе до минимум ексцесиите и нямаше проблеми за местната полиция. Не такова беше положението в Европа, където мароканци предизвикаха размирици в редица градове на Франция и Белгия.

Украинският президент Володимир Зеленски настоя да изнесе реч преди финала, но ФИФА му отказа, вярна на тезата да не се смесват политиката и футболът. Пак заради нея не бе разрешено капитаните на девет страни да носят ленти с цветовете на дъгата в подкрепа на сексуалните малцинства.

Накратко: Катар беше чудесен домакин в организационен план, но и най-слабата футболна държава, приела Мондиал.

След 64 мача, 172 гола и един от най-добрите финали в историята, Световното първенство приключи. То бе най-скъпото. За него Катар е изхарчила близо 300 милиарда долара - повече, отколкото всички предходни Мондиали, но само 10 милиарда пряко за 7-те нови стадиона.

На фона на Мондиала се покри скандалът, че президентът на ФИФА Джани Инфантино се е сдобил с луксозен дом в Катар в края на 2021 г.

България завършва завършва годината на

72-ро място в ранглистата на ФИФА

и "Кока Кола" между "футболни сили" като Кабо Верде и ДР Конго. Националите се издъниха в Лигата на нациите на старта, като завършиха 1:1 със Северна Македония в Разград. Пак там паднаха тежко от Грузия с 2:5. Това доведе до оставката на селекционера Ясен Петров и "на пожар" спортният директор на БФС Георги Иванов - Гонзо пое тима, който завърши 0:0 в Тбилиси през юни. При пристигането в Грузия двата автобуса, превозващи отбора, се сблъскаха и тежко пострада националът Тодор Неделев, който вече е възстановен.

България игра неубедително и в Гибралтар. "Футболното джудже" успя да се измъкне с 1:1.

За селекционер бе назначен известният сръбски треньор Младен Кръстаич. Той изцяло поднови и подмлади състава, който отнесе Гибралтар с 5:1 в Разград, а после излъга и Северна Макeдония като гост с 1:0.

Мачът в Скопие ще се запомни не толкова с футболни достойнства, колкото с неспортсменското поведение на феновете на домакините, които освиркаха химна и играчите ни. ФИФА глоби сериозно съперника ни, а трите точки от Скопие осигуриха на България място в четвърта урна за жребия за Евро 2024 в Германия. Отборът ни попадна в Група G със Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва. При Кръстаич националите продължиха добрите си изяви и в приятелски мачове надиграха Кипър с 2:0 и завършиха 0:0 в Люксембург.

На клубно ниво

годината ще се запомни с поредната 11-а титла на Лудогорец, а Левски се пребори за първи трофей от 2009 г. "Сините" спечелиха Купата на България с 1:0 над "вечния съперник" ЦСКА, а преди това на полуфинала надиграха 2 пъти тъкмо Лудогорец. Това класира тима на Станимир Стоилов в пресявките за Лигата на конференциите, но след престижен успех над гръцкия ПАОК Солун (2:0 и 1:1), последва резил срещу малтийския Хамрун Спартанс (1:0 в Ла Валета и 1:2 на "Герена").

В същия турнир завършилият трети у нас Ботев Пд се препъна още на първото препятствие - 0:0 и 0:2 с кипърския АПОЕЛ Никозия.

Вицешампионът ЦСКА се представи далеч по-достойно, но отпадна в плейофите срещу швейцарския Базел (1:0 и 0:2).

Най-успешен беше отново първенецът Лудогорец. "Орлите" отстъпиха на хърватския Динамо Загреб с 1:2 и 2:4 в квалификациите за Шампионската лига, но се класираха в групите на Лига Европа. Там тимът от Разград завърши трети след испанския Бетис, като до последно оспорваше второто място с италианския гранд Рома. Все пак Лудогорец продължава в елиминациите на Лигата на конференциите и през февруари ще срещне на 1/16-финал белгийския Андерлехт.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ