05 Август 2020сряда15:51 ч.

23 хорови състава от 11 страни ще пеят в Балчик

/ брой: 109

автор:Дана Русева

visibility 1242

Рекорден брой заявки отчитат тази година организаторите на седмия международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който започва днес  в Балчик. Ще участват 23 хорови състава от 11 европейски държави, казват организаторите. Пристигат от България, Македония, Сърбия, Гърция, Швеция, Украйна, Румъния, Литва, Чехия и за първи път - от Естония и Русия. Осигурени са 4 сцени. Изпълнителите ще бъдат оценявани от петчленно жури с председател Емилиянка Михайлова - директор на Дирекцията по изкуство и култура към Министерството на културата. Наградният фонд е 2500 евро. Голямата награда е статуетката "Черноморски звуци".
За шест издания фестивалът е събрал повече от 4000 певци от 96 хорови състава от 19 държави в Европа и Азия. Организирани са 11 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, в които хора, говорещи на различни езици, които никога не са се срещали, пеят заедно, обменят идеи, енергия, опит, споделя Валентина Георгиева, организатор на фестивала и диригент на хор "Черноморски звуци" в Балчик.
Освен конкурсната програма, в рамките на фестивала се организират и работни ателиета - "хорови работилници", в които участниците, независимо от тяхната възраст и националност, разучават хорови произведения. Всяка година те имат различна насоченост и дават възможност да се разучават творби на съвременни композитори от различни националности. В работилницата за съвременна българска хорова музика ще се изучават под ръководството на Георги Андреев, произведенията му за еднороден хор "Ой, ело ми Величе" и за смесен хор "Хубава си, моя горо". Ръководител на работилницата за български фолклор е Михаил Делчев, в която ще се учат песни на Филип Кутев и Георги Андреев. За това издание фестивалът има и химн "Sing a song" на Амброз Чопи от Словения, който ще бъде изпълнен от всички участници във форума на 10 юни.

 

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 159

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 236

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 387

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 342

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 286

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 192

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ