10 Май 2021понеделник12:02 ч.

Мира Сталева, изпълнителен директор на СФФ и селекционер на Наградата "LUX", води дискусионен панел "27 пъти кино" с гости продуцентите Лабина Митевска, Петер Енгел и сценариста и продуцент Антонио Саура

27 млади киномани от европейските страни може да се включат в жури във Венеция

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 372

През 2021 г. "Европа Синемас" разчита на екипа на столичния Дом на киното за избор на "посланик" от името на България в Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света - Венецианския. "27 пъти кино" кани 27 млади киномани (по един участник от всяка държава на Европейския съюз) да се включат като членове на журито в секцията "Giornate degli Autori" на венецианската Мостра.

Могат да участват киномани на възраст между 18 и 25 години; трябва да притежават добри комуникационни умения в социалните медии (фейсбук, инстаргам, ютюб, снапчат); нужна е добра подготовка и владеене на писмената реч; нужни са умения за създаване на подкасти, блог/влог-постове, публикации на ревюта, писане на статии, монтаж на видеоматериали, страст към фотографията или други способности, които ще дадат възможност на кандидата да се включи активно в комуникационната кампания; необходимо е отлично владеене на английски език (четене, писане, говорене) за участие в обсъжданията на филмите с киноспециалисти и колеги.

За кандидатстване трябва да бъде изпратено видеоселфи на английски език, с продължителност не повече от 30 секунди, в което кандидатите се представят - как се казват, от кой град и коя държава са. Видеото трябва да е във висока резолюция (Full HD: 1920x1080 px), с отличен звук. Започнете видеото с "Киното за мен е...", включете като надпис своето име и държавата - България. Направете го забавно и оригинално! Може да проверите как са се справяли кандидатите във Vimeo канала на "Europa Cinemas".

Трябва да бъде изпратен формулярът за кандидатстване (попълва се онлайн на английски език, изпраща се в pdf-вариант), заедно с подготвеното видео, на адрес press@siff.bg с тема на писмото VENICE Young Jury 2021, до 14 май 2021 г., 23.59 ч. 

Избраниците получават самолетен билет за Венеция; настаняват ги на Лидо, в непосредствена близост до залите на фестивала; получават акредитация, която им осигурява приоритетен достъп до прожекциите на филмите във "Венециански дни". 

Краен срок за подаване на документи е 14 май 2021 г. Документите се приемат на имейл адрес: press@siff.bg. Видеоселфитата трябва да бъдат изпратени чрез Wetransfer.com

Започналата през 2010 г. като партньорство между Европейския парламент, Наградата "LUX", програмата "Венециански дни" (Venice Days/Giornate Degli Autori) и веригата киносалони "Европа Синемас", идеята на "27 пъти кино" е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 27-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 78-о издание на Венецианския кинофестивал през септември 2021 г. Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

България ще предложи трима кандидати за журито на младите киномани. Те ще бъдат избрани сред зрителите, които посещават прожекциите на програмата "София филм фест" за учащи" в Дома на киното. Тази програма бе създадена през есента на 2009 г. с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община, Националния филмов център и "Европа Синемас", като продължи да се реализира и развива през годините. Всички членове на общността и клуба "София филм фест" за учащи" са поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за журито на младите киномани във Венеция.

До момента осем представители, подадени като кандидати от Дома на киното в България посетиха Венеция като членове на младежкото жури "27 пъти кино" - Милена Панева през 2010 г., Анастас Пунев през 2012 г., Милена Александрова през 2013 г. и Стефан Прохоров през 2014 г., Филип Морозов през 2017 г., Ясен Атанасов през 2018 г., Младен Печевски през 2019 г., Крис Захариев през 2020 г. И през 2021 г. аудиторията на Дома на киното и най-вече младата общност "София филм фест" за учащи" отново имат шанс да се докоснат до магията на един от най-авторитетните световни кинофестивали - Венецианския. 

Участниците в журито ще получат акредитация със специален достъп до прожекциите на кинофорума, както и покриване на разходите им за път и нощувки.

"Европа Синемас" е паневропейска верига от киносалони, показващи предимно европейски филми. Благодарение на подкрепата на Eurimages и Министерството на външните и европейски дела на Франция, влиянието на "Европа Синемас" се простира и в източноевропейския и балканския регион, както и в Турция. Равносметката за влиянието на организацията може да се обобщи с броя държави - 41, и градове - 654. Екраните, включени във веригата, са 2680, а киносалоните - 1089. Домът на киното е сред няколкото български киносалона, които членуват в организацията. 

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 270

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 349

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 85

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ