22 Септември 2019неделя20:11 ч.

270 графики от 90 художници

Българин от Канада представя в Стара Загора творби на изтъкнати съвременни автори

/ брой: 155

автор:Петър Георгиев

visibility 1943

270 миниатюрни графики с размери до 10х10 см, дело на 90 художници от 34 страни, подреди в Стара Загора художникът Петър Бояджиев, който от четвърт век живее в канадския град Монреал.
Роденият в Казанлък творец за трети път организира подобно мегапредставяне на едни от най-добрите съвременни графици. Идеята му хрумнала през 2012 г., първата изложба била подредена 12 месеца по-късно в Града на розите. Тогава се включили 25 автори от 12 страни. Миниатюрите се журират от Бояджиев и миналогодишните носители на първите награди за класическа и авангардна техника, канадеца Дилан Шрайт и германката Урсула Хелзинг.
Това лято лауреати са двама японци, живеещият в Бразилия Рафаел Кенжи и Киничи Маки, които участват в експозицията с по 15 работи.
Освен тях личат имената на американеца Стефен Барнуел, французойката Мариела Кончари, немкинята Мариана Фалини, канадеца Валери Сипос, художника от Кувейт Басем Бансур, финландеца Ларс Арстрьом и египтянина Мохамад Захариа.
"Спокойно мога да кажа, че покрай Петър Бояджиев България все повече се превръща в своеобразен магнит за графици от различни поколения по цял свят. При голяма част от художниците се забелязва перфектно владеене на техника, без значение дали става въпрос за класическа или модерно изразяване", коментира директорът на старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев.
Кураторът на изложбата, който е възпитаник на Художествената академия и се занимава с дизайн, е категоричен, че все повече творци по цял свят откликват на личната му покана за участие.
Средства за нея той набира по различни пътища, досега не е търсил съдействие от държавните институции. В процес на подготовка е създаването на спецфонд към художествената галерия в Казанлък, чрез който да се започнат откупки на поне част от миниатюрите.
 

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 42

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 55

Няма пострадали българи при земетресението в Албания

автор:Дума

visibility 55

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 736

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 603

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 486

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 471

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ