02 Юни 2020вторник02:25 ч.

2701-ия - без лечение!

/ брой: 299

автор:Аида Паникян

visibility 58

Парите за съвременно лечение на инфаркт намаляват наполовина! Съвсем логично и напълно правилно! Тъкмо тази година страната ни започна да отчита намаляване на смъртността от инфаркти, а и на самите инфаркти и... правителстмвото излиза с ново двайсет - орязва почти наполовина цените на клиничните пътеки. Те ще стигнат за 2700 пациенти. Мотив? Винаги може да се намери. Най-вероятният е контрол. Да, и в предишни години не един или двама ръководни кадри са казвали, че се налага държавата да изработи регламент за разкриване на специализираните болници за инвазивна кардиология. Но се имаше предвид те да бъдат равномерно разпределени в страната, а не да се струпват по няколко в най-големите градове и хората от отдалечените места да останат без адекватно лечение.
Боже, аз ли ти се молих криво, ти ли ме разбра криво?
Финансовото министерство пак недоразбра що е то държавата да контролира здравеопазването и пак реши, че като ореже парите му, контролът ще бъде на страхотно ниво. Но очевидно не се е постарал да сметне колко струва на обществото един болен на средна възраст, излекуван със съвременни, но скъпи методи. И колко струва един инвалид на средна възраст. Нещо, което американските финансисти и здравни мениджъри непрекъснато правят.
Та властта в българското МФ отново показа на избирателите си колко малко държи на тях и най-вече на здравето им, като реши да спестява по 1500-3000 лв. от пациент и го кара да плаща тези пари от джоба си. Иначе гръмко се тръби, че здравеопазването ни е безплатно, че се упражнява строг контрол върху източването на здравната каса. Но хората са оставени да мрат. А от догодина - двойно повече. Интересно е как ще се променят сега прогнозите на статистиците за броя на инфарктите? Досега се смяташе, че те намаляват с над 1%, основание за това даваше досегашната, макар и слабо, подобряваща се ситуация. Но сега?
И както се казва, скъпи сме на триците и евтини на брашното. Не е ясно колко пари ще се спестят от инвазивната кардиология, но вече е ясно, че след като прехвърли ангажиментите си например за хемодиализата на болниците, държавата догодина ще плати 6 млн. лв. повече за тези болни. А тя би могла да печели от хората си, като се погрижи разумно за здравето им.
Още веднъж здравното ведомство показа колко му е трудно да отстои интересите и здравето на нацията и колко нехае най-вече за хората на средна възраст, които все по-често стават жертва на инфаркт и от които не само семействата им, но и икономиката все така се нуждаят.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ