11 Август 2020вторник22:31 ч.

Знание

Проектът "Биосфера-4":

30 доброволци тренират за колония на Луната или Марс

/ брой: 218

автор:Зорница Веселинова

visibility 3146

В началото на 2019 е стартът на проекта "Биосфера-4" - дългоочакваното продължение на "Биосфера-2" и "Биосфера-3", чиято главна цел бе да се проучат и моделират взаимоотношенията между бъдещи астронавти, обитаващи среда, напълно изолирана от Земята (база на Марс или Луната). Трийсет доброволци с различни професии (биолози, лекари, физици, химици и инженери) - 16 американци, 6 англичани, 5 канадци и 3 австралийци, обричат себе си на 2-годишно заточение. Те ще обитават сградата, подслонила 8-те участници в предишните "Биосфери". Там ще се проведат поредните биологични, физични и химични експерименти на стартиращия догодина проект, свързани с бъдещото заселване на планети и сателити от Слънчевата система. Втората цел на този проект е да се провери как реагират някои растителни и животински видове спрямо различни замърсители на околната среда.

Да припомним: "Биосфера-2" ("Биосфера-1" е самата Земя) бе не само название на научен проект, но и на съоръжение, представляващо затворена екологична система. То е изградено от американската компания  Space Biosphere Ventures на пустинен участък с площ около 1200 дка, разположен в подножието на планината Санта Каталина, Аризона. Това е стъклено-стоманена конструкция с футуристичен дизайн и обем 98 000 куб. м, натъпкана с какви ли не лаборатории, с просторни зали, където са стотиците представители на земната флора и фауна, и с ултрамодерна апаратура. Специално за "Биосфера-4" е изградено второ здание, където участниците в проекта ще се забавляват и релаксират.

Важно припомняне: "Биосфера-2" се състоя в два етапа: от 26.9.1991 до 26.9.1993 и от 6.3.1994 до 6.9.1994. И приключи с грандиозен провал. Още през първия етап нивото на кислорода в помещенията започна да намалява с 0,5% месечно и 8-те доброволци  дишаха трудно - както биха дишали на височина 4080 м над морското равнище. Редукцията на кислорода бе причинена от неконтролируемото размножаване на аеробни бактерии (хранещи се с кислород). Това естествено се отрази на участниците, на които бе абсолютно забранено да излизат вън от сградата -  поддържаха връзка със света само чрез компютри.

Още на петата седмица от старта на проекта една от дамите отряза показалеца на дясната си ръка, боравейки със селскостопанска техника. Опитите пръстът да бъде пришит бяха неуспешни и тя бе отстранена от проекта.

По време на първия експеримент колективът доста бързо се раздели на две враждуващи помежду си групи. Това попречи на експериментите. Поради тоталната изолация от света и постоянните скандали "заточениците" заприличаха на вейки.  

Докато траеше вторият експеримент, който се проведе на същото място пак с 8 американци, разприте станаха всекидневие. Две от дамите се сбиха до кръв заради свой колега. Впоследствие трима мъже пуснаха в действие юмруците си заради една от жените.

През 1996 се състоя "Биосфера-3", но без хора. Обаче под покрива на сградата се образува солиден конденз и започнаха слаби, но чести преросявания. В лабораториите се появяваха мравки и хлебарки. В залите се образува въздушно течение, което прерасна във вятър, чупещ крехките клони на дърветата. Поради тези и други неприятности проектът бе спрян след година и половина.

В края на 2005 комплексът бе обявен за продажба, но впоследствие тя бе спряна. На една от стените в жилищно помещение е запазен текст, написан от доброволка: "Тук почувствахме колко зависимо е човечеството от земната природа".

Участниците в "Биосфера-4" живяха заедно в аризонска ферма цели 20 месеца. После преминаха тест за психическа съвместимост. Но това съвсем не означава, че този проект ще приключи по мед и масло.

 

"Райската градина" е най-голямата оранжерия в света

 

Проектът "Едем", познат още като "Райска градина" и наречен осмото чудо на света, сe намира в  графство Корнуол, Англия. Това е най-голямата оранжерия в света. Изградена е върху рекултивирана територия на бивша кариера за добив на каолин, която е на 1,5 км от селището Сейнт Блейзи и на 4,8 км от Сейнт Остел, най-големия град на графството. Площта на оранжерията е 22 000 кв. м. Тя включва няколко екосистеми, разположени на закрито - под прозрачни куполи с височина 55 м, в които са събрани растения от цял свят. 

В "Едем" има две  ботанически градини, във всяка от които виреят растения, характерни за съответен климат и географски ландшафт. Едната приютява флората на екваториалните влажни гори. Там има бананови, кафеени, каучукови и др. дървета, гигантски бамбук, лиани и т.н. Някои от тях са пренесени на това място от Британския музей. В оранжерията, предназначена за средиземноморски растения, се кипрят маслинови дървета, лозя, палми, цветя с невероятен аромат и т.н., сред които са разположени скулптури. Третата ботаническа градина на "Едем" е на открито - в нея е флората, характерна за умерения климатичен пояс - слънчоглед, царевица, лавандула, хмел и др.

Куполите са създадени от стотици шестоъгълници и няколко петоъгълника, които ги свързват. Изготвени са от здрава, пропускаща светлината синтетична материя. 

Около трите ботанически градини се вие пътека, предлагаща чудесна гледка към комплекса, използван като научнообразователен център и атракцион. Вървейки по нея, ще попаднете например на  гигантска пчела, създадена от пластмаса, на робот андроид, изготвен от стари електроуреди, и още на какво ли не. 

В "Райската градина" са снимани 20 от филмите за Джеймс Бонд, в които участва Пиърс Броснан. От 2002 г. там има концерти на известни музиканти - Ейми Уайнхаус, Джеймс Морисън, Лили Алън и др., провеждат се научни конференции и фестивали. 

 

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 96

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ