14 Август 2020петък04:58 ч.

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

Министерството на енергетиката публикува инструкции какво да правят засегнатите

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 631

Инструкции със стъпките, които небитовите потребители на електроенергия трябва да предприемат, заради извеждането им на свободния пазар на ток  от 1 октомври 2020 г. и за да не плащат скъпи сметки, публикува в петък Министерството на енергетиката. Целта е около 300 хиляди фирми, които са засегнати от поправките в Закона за енергетиката, приети под натиска на Европейската комисия за освобождаването на електроенергийния пазар, което България бави от години и е последната страна член, която още не е с напълно пазарни цени на тока. Битовите клиенти засега остават на защитения пазар, където цените се определят от комисията за енергийно и водно регулиране. Предвижда се те също да трябва да си търсят търговци на ток, но извеждането им ще стане на два етапа - до 2023 и 2025 г., какъвто ангажимент е поела България пред Европейската комисия.

Засегнатите от промяната клиенти трябва да получат до 26 юли уведомление от всяко от електроснабдителните дружества - "ЧЕЗ Електро България", "ЕВН България Електроснабдяване", "Енерго-Про Продажби" и "ЕСП Златни пясъци", че ще им бъде спряно  от 1 октомври 2020 г. електрозахранването. Отделно тези дружества трябва да публикуват в същия срок на сайтовете си списък с потребителите си, които са длъжни да си намерят търговец на ток. Това означава, че тези 300 хил. абонати трябва да започнат да си търсят търговци, а фирмите, които са длъжни да обявят обществени поръчки да сторят това. Срокът за сключването на договори за доставка на електроенергия трябва да приключи до 30 септември. Месец по-рано енергийният регулатор трябва да е одобрил образец на типовия договор, с който да се уреждат условията за доставка на електрическа енергия в периода 1 октомври 2020 - 1 юли 2021 г. на фирмите, които не са си намерили свободен търговец. Ако нямат договор, те автоматично ще бъдат прехвърлени от обществения доставчик, към който са, на търговеца на ток на същата компания, и ще се сключи този типов договор. Целта му е да се осигури преходен период, за да не отидат потребителите директно на доставчик от последна инстанция, цъдето тарифите са доста по-високи от тези на борсата за ток. От енергийното министерство информират небитовите клиенти, че могат да видят кои са лицензираните търговци на ток на сайта на КЕВР. До края на 2020 г. регулаторът ще трябва да разработи платформа, на която абонатите ще могат да сравняват офертите на търговците и да избират най-изгодните цени според своя профил на консумация на електроенергия.

Търговците на електрическа енергия са длъжни да предоставят на оператора на платформата ежемесечно актуална информация за офертите си за крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 кВтч. Ведомството предупреждава засегнатите потребители, че трябва да са активните страни в търсенето на търговец на ток, защото ако не направят това до края на юни 2021 г., ще трябва да плащат доста по-скъпо за електроенергията. Нито един от клиентите обаче няма да остане без електрозахранване.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ