23 Януари 2021събота01:38 ч.

35 художници от Израел гостуват в Русе

/ брой: 145

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1046

За първи път у нас гостува толкова голяма група от израелски художници. Всъщност идеята за мащабната експозиция е на собственика на фирма "Филтър-България" със седалище в Русе Ехуд Алони. Интересното е, че израелският бизнесмен е не само всеотдаен и щедър меценат, но и самият той се занимава активно с изкуство - в свободното си време рисува и създава малки пластики. Решил е, че ще е добре да представи по-масирано художници от своята родина именно тук, в Русе. Защото още от стари времена най-европейският български град е и сред центровете на еврейската диаспора на Балканите. Тук през 1905 г. се ражда и единственият засега нобелист, роден у нас, Елиас Канети, потомък на стар сефарадски род, дошъл от Испания през Цариград в Русе.
За аранжирането и организацията на изложбата беше подпомогнат от галеристката Елена Великова. Откриването в градската художествена галерия на ул. "Борисова" 39 събра многобройна културна публика, която възторжено аплодира част от пристигналите 15 художници, водени от куратора г-жа Бруриа Хаснер. Радостното е, че гостите ще организират в скоро време изложба на наши художници в Тел Авив.
Групата "Matter of color" ("Цветът на нещата"), както се вижда от тази живописна изложба под наслов "A Flavor of Israeli Art" ("Полъх от Израел"), е обединила творци с различна професионална подготовка и умения, но, без съмнение, единомишленици, при това с близка естетика. Рядко бях виждал подобна изложба с толкова сродни по дух и изразни средства автори. Повечето от тези 70 ярки, многоцветни платна са определено абстрактни или с полуфигуративен израз. Освен маслени бои са използвали акрилни бои със смесени техники върху платно, дърво или хартия. Част от тях са решени като композиции или пейзажи, други като "преживяни" или "асоциативни" пейзажи, често без определен обект. Вижда се, че тук е силно влиянието на американската живопис от 50-те години на ХХ век. Изложените творби впечатляват преди всичко с колорита си, като цветът чрез свободни петна, точки, геометрични фигури или линии - основният, организиращият елемент. В това е и силата на повечето от тях. Цветът тук е конкретен израз на душевното състояние на твореца. Онова, което той иска да представи на зрителя, готов да приеме и да съпреживее заедно с него тази живопис. Обърната повече към чувствата, отколкото към разума. При една пределна спонтанност на изказа, един твърде жив темперамент, който чрез бързи и смели движения търси своите артистични внушения.
Една обаятелна наивност на материята, в синхрон със сезона - с багрите, топлината и духа на лятото, което вече започна.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ