23 Юни 2024неделя02:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Архив на Музея "Борис Христов"

Петолиния

40 събития в програмата на ХХ фестивал "Борис Христов"

Тазгодишното издание на форума на изкуствата е посветено на 110-годишнината от рождението на великия певец, педагог и дарител

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 3571

Двадесетият фестивал на изкуствата "Борис Христов" е посветен на 110-годишнината от рождението на именития български бас. Той е продължение на традицията, която бе поставена преди 20 години - да бъде следван заветът на великия оперен артист в неговия дом да намират място за изява млади талантливи артисти, да се съюзяват различните изкуства, да се осъществява връзка между поколенията. Една от целите на празника е по пряк и косвен начин да утвърждава паметта за личността на Борис Христов като творец, педагог и дарител. Фестивалът избягва мемоарното патетично възвеличаване, а се опира преди всичко на документалния разказ за добродетелите му, за творческите и педагогическите му принципи, разказва директорката на Музея "Борис Христов" Елена Драгостинова.
Музеят привлича за участие ученици на Борис Христов, които в момента се намират на различни етапи от творческите си търсения и имат свой индивидуален артистичен път и поглед към общуването си с голямата личност. Освен че участват в художествените изяви, те разказват за знаменития си педагог.
Баритонът Георги Петков например, е устоял на изпитанията, поднесени от съдбата и - подобно на Борис Христов - е възродил артистичната си кариера, като се е отдал на вокалната подготовка на млади таланти. В своята изява той ги представя и едновременно им партнира.
Басът Пламен Бейков с изследователска страст е събрал вокалните произведения на български композитори, които по искане на Борис Христов са му били изпращани. Желанието на големия родолюбец е било да стане "Посланик на българската песен". Пламен Бейков събира и изследва тези партитури, които са с ремарките на самия Борис Христов, и ги представя на публиката в свое изпълнение. То е съчетано с изпълнението и на шедьоврите на Александър Гречанинов - друг предпочитан автор от Борис Христов.
Сопраното Мариана Цветкова - носителка на международни награди и прима на Софийската опера, разказва за Борис Христов с присъщото си чувство за хумор - дори когато става дума за драматични моменти по време на уроците на Маестрото. Присъщо й е и чувството за колегиалност, затова е поканила за своята изява и други звезди от оперната сцена - Гергана Русекова, Рада Тотева, Владимир Маринов и виртуоза на акомпанимента Милен Станев.  
Така в програмата на проекта присъстват акценти, които могат да изградят въображаем образ на Борис Христов. Съчетани са родолюбието и космополитизмът, благородството и твърдостта в отстояването на творческите принципи, верността към оригинала и свободата на интерпретаторските проникновения, изследователската страст и монолитността в извайването на образи.
Двадесетият фестивал следва линията на обединяване на изкуствата - така, както Борис Христов е събирал в сценичната си изява познанията за своето "ято от изкуства" и тяхното единство, което умножава силата им. Затова в програмата на фестивала са вплетени няколко изложби на различни поколения творци - от младите дизайнери в областта на костюма и графичното оформление до майсторите като Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Стели Грънчаров, Светла Радулова, Татяна Харизанова, Иван Хаджийски, Николай Бузов, Иван Тотев, Валентин Щинков. Изложбата развива идеята за обмен и партньорство с галерия "Интро" - така, както през 2023 г. бе осъществена общата изложба "Рисунката".

За първи път музикалният празник се разширява като място и време

Регионалният исторически музей в Пловдив и Музеят "Борис Христов" представят шест елитни събития в зала "Съединение" от 13 до 18 май. Участват известните вокални формации "Спектрум" и "Cantanti DAI MONTI VERDI", лауреатите на международни награди Аглея Канева и Александър Вичев, по достоен начин се присъединяват и други съграждани на Борис Христов - пианистът Томислав Вичев, певицата Марта Кукуларова, цигуларят Мичо Димитров. В родния град на именития бас Музеят "Борис Христов" ще гостува и с изложбата "Рим. Борис Христов" на Светослав Чулин, както и с филма "Сбъдване на мечти", който разказва за желанието на Борис Христов софийският му дом да бъде място за процъфтяване на таланта. Филмът със сценаристка Елена Драгостинова и режисьор Йордан Бойчев разказва и за осъществяването на тази мечта в наши дни.
След пловдивската част изтъкнати творци от Пловдив гостуват в София. Сред тях е кураторката Донка Налбантова, която представя своето изследване за художниците, които са рисували и извайвали Борис Христов. Художничката Антония Маринова представя своята фотографика и въвежда публиката в творческата си лаборатория чрез творческата работилница, която ръководи в Музея "Борис Христов". Сред изтъкнатите гости от Пловдив е Цвятко Сиромашки - автор на маската на Борис Христов пред Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Той е и дарител на музея в София. Неговата творба "Духовен мост" краси Градината на Борис Христов.
Както винаги, фестивалът спазва традицията и на 18 май - деня на рождението на Борис Христов, празничната поредица се открива в Музея "Борис Христов" с музикален маратон на млади певци и инструменталисти.
В дните до своя финал на 1 юли фестивалът поставя акцент и върху изявата на творческите фамилии, каквито са пианистите Томислав Вичев и синовете му - лауреатите на международни конкурси Виктор Вичев - пиано, и Александър Вичев - перкусия. Във фестивалната програма присъстват и вече споменатият Пламен Бейков и неговите синове, също певци - Константин Бейков и Георги Бейков.
Фестивалът следва дългогодишната политика на Музея "Борис Христов" за популяризиране на българската музика и поставянето й в широкия контекст на световната култура. В настоящото издание българската музика присъства равностойно в програмите на Ани Линчева, Александрина Стоянова-Андреева и Антония Стоянова, Цветелина Малджанска и Ромео Смилков, на Пламен Бейков и Божена Петрова, на Виктор Вичев.
По традиция фестивалът отрежда част от своята програма за концертите на най-малките. В уютната обстановка на Музея "Борис Христов" те правят първите си стъпки пред публика, в концертна зала. Тази поредица е и своеобразна панорама на част от българските музикални педагози.
Двадесетият фестивал "Борис Христов" осъществява своята мисия да привлича нови публики и да възпитава вкус към многообразието и осъзнаването на националните постижения като част от световните. Той използва празничния повод, за да напомни за своята мисия, свързана с екологията. Както винаги, на 18 май - деня на рождението на Борис Христов, музеят приканва своите гости вместо да си купуват билет, да донесат живо растение за Градината на Борис Христов. Чрез редица инициативи и перфектната си поддръжка това място сега е оазис в оживения град. Нещо повече - с примера си ентусиазира и други съседски пространства да бъдат облагородявани. Двадесетият фестивал на изкуствата "Борис Христов" ще се придържа към минимално използване на хартия и пластмаса и ще поощрява посетителите да подаряват живи цветя на изпълнителите. Редица от изявите, включени в проекта, ще бъдат под открито небе, в Градината на Борис Христов.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ