02 Юни 2020вторник05:52 ч.

5 елемента в Русе

Известни художници от дунавската ни столица намират общ език в приятелството

/ брой: 4

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1672

Галерия "Приятели", която се помещава в красивата сецесионова къща на известната фамилия Константинови на ул. "Вазов" 9 в Русе, отново зарадва любителите на пластичните изкуства в града. През декември галерията, основана от интересната художничка "номадка" от Русе, Париж и Серна Мартен - Еслица Попова (дъщеря на з.х. Петър Попов - 1925-1985) навърши една година, бих казал твърде плодотворна и с поредица от силни и оригинални изложби на творци от столицата, от Русе, Варна, Пловдив, Бургас. Последната експозиция - "Пет елемента", обедини петима известни русенски автори от средното поколение - Роберто Андреев, Соня Чурова, Ирена Парашкевова, Румен Максимов и Даниела Михайлова, които участват активно в богатия художествен живот на дунавската ни столица. Макар и различни като светоусещане, техники, изразни средства, а и творчески път, петимата тук са намерили общ език в приятелството (мотото на галерията) и в споделянето на пространството. Изложбата звучи хармонично, като нивото на работите е високо. Скулптурите на Соня Чурова - това са практически два напълно противоположни вида работи: лирични и поетични малки керамики и впечатляващи масивни мъжки глави с шлемове, направени майсторски от шамот. Нейните скулптури са разположени хармонично сред живописните платна в две от залите, а останалите участници си имат "собствена зала". Ирена Парашкевова, дъщеря на известния в близкото минало русенски художник Йордан Парашкевов, е наистина роден живописец. Сега представя цикъл широкоформатни платна от новата й "пясъчна серия", под наслов "Библейски градини", заедно с няколко прекрасни и пределно изчистени гравюри, израз на богата чувствителност. Даниела Максимова показва интересни колажи, рисунки и маслени композиции, решени с много фантазия и малко болезнена чувствителност. Безспорен майстор на миниатюрата, илюстрацията, на рисунката, на екслибриса е Румен Максимов.
Но графикът Роберто Андреев е може би най-силното присъствие тук. Еротични сънища, странни, фантастични видения, завладяваща деформация и оригинални, никъде несрещани пространствено-пластични метафори, претворени с помощта на суха игла и доста трудната и твърде капризна техника на литографията. Много силно при него е фигуративното начало. Но твърде често точната и ясна рисунка се съпътства от самостоятелни, непредметни петна и линии, които обогатяват по неповторим начин структурата на творбите му и ги правят още по-артистични, богати, асоциативни. Майсторски владее композицията, а неговите работи са доста сложни и сътворени с огромна фантазия. И всичко това е поднесено с несъмнена техническа виртуозност, на която могат да завидят и най-големите майстори.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ